secundair logo knw 1

Focus On 1, een intelligente regelklep

Focus-On is de naam voor een nieuwe joint venture van Krohne en Samson voor de productie van intelligente actuatoren. Ze zijn in staat om zelf te leren en beter te gaan functioneren.

De twee bedrijven versterken met de joint venture de samenwerking die zij al ruim 25 jaar hebben om gezamenlijk componenten te maken voor onder andere de watersector en de procesindustrie. Krohne richt zich met name op meet- en regelsystemen, terwijl Samson zich toelegt op afsluiters en actuatoren.

Focus-on is gevestigd in Dordrecht. Het bedrijf heeft inmiddels zijn eerste intelligente actuator gepresenteerd en zal zijn eerste producten op de markt brengen in het eerste kwartaal van volgend jaar. Voor de toepassing in de watersector ziet het bedrijf vooral mogelijkheden bij de behandeling van afvalwater, waar regelkleppen vaak worden gebruikt bij het mengen van verschillende waterstromen. 

Autonoom
De actuatoren die Focus On ontwikkelt zijn niet alleen in staat om autonoom te functioneren, maar kunnen ook zelf leren om beter te gaan functioneren. Met behulp van kunstmatige intelligentie moeten ze in staat zijn zich aan te passen aan veranderingen in de processen waarin ze functioneren. Sensoren in de actuator meten bijvoorbeeld het debiet, de druk en de temperatuur van de vloeistof die de afsluiter passeert.

De analyse- en besturingssoftware in de actuator kan hieruit de conclusie trekken dat bijvoorbeeld de druk te hoog of te laag dreigt te worden. Door de afsluiter verder te openen of te sluiten kan de druk aangepast worden, zodat schade aan de installatie voorkomen wordt. En dat zonder dat een operator hier op hoeft te letten of in te grijpen.

Een ander voorbeeld is cavitatie; een verschijnsel dat nog regelmatig zorgt voor het niet optimaal functioneren van installaties en dat bovendien tot ernstige schade kan leiden. Een intelligente actuator kan ook dit zien aankomen en voorkomen en kan bovendien gaandeweg leren om dit beter te doen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.