secundair logo knw 1

Water Alliance houdt in het Watertheater op woensdag 22 maart van 10:00 tot 11:30 uur het minisymposium ‘Microverontreinigingen in water: status en toekomst’. Deelnemende partijen zijn kenniscentrum STOWA, Waterschap Noorderzijlvest, Van Remmen UV Technology en NX Filtration.

André Mepschen 180 vk André Mepschen André Mepschen, business developer nationaal bij Water Alliance, is als moderator betrokken en licht het programma toe.

Hij vertelt: “Wij willen wij iets doen aan microverontreinigingen. Deze worden deels afgebroken in het biologische zuiveringsproces. Maar er zijn ook hele vervelende, taaie componenten die niet zomaar afbreken en die in het oppervlaktewater terechtkomen. Alleen al bij medicijnresten gaat het om zo’n 190 ton per jaar. Microverontreinigingen komen in allerlei vormen dagelijks in ons oppervlaktewater terecht. Wat gebeurt er op dit gebied qua onderzoek, regulering en in hoeverre zijn er technieken om dit te voorkomen? Daar gaan onze sessie over.”

Presentatie 1: Stand van zaken verwijdering van microverontreinigingen op rioolwaterzuiveringsinstallaties: onderzoek en implementatie.
Cora Uijterlinde van STOWA licht in deze presentatie de stand van zaken toe van het ‘Innovatieprogramma Microverontreinigingen uit rwzi afvalwater’, de implementatie van maatregelen op de rioolwaterzuiveringen op praktijkschaal in Nederland en de Europese ontwikkelingen van het Lozingenbesluit stedelijk afvalwater.”

Presentatie 2: Overzicht problematiek medicijnresten (en andere microverontreinigingen) in water.
“Wat speelt er op het gebied van medicijnresten (en andere microverontreinigingen) in water? Carli Aulich van waterschap Noorderzijlvest vertelt over de omvang van het voorkomen van medicijnresten, de effecten en hoe de waterschappen inzetten op bewustwording bij de zorgsector. Wat als Europa medicijnresten opneemt als prioritaire stoffen?”

Presentatie 3: Directe Nanofiltratie, baanbrekende membraantechnologie voor de watertransitie.
“Toenemende waterschaarste en -vervuiling zijn disruptief voor ons dagelijks leven en onze economie. Dit vraagt om baanbrekende innovaties en doortastend handelen. Christian Beuzel van NX Filtration vertelt over hun directe Nanofiltratie membraantechnologie (dNF) die nieuwe waterbronnen als municipaal effluent en oppervlaktewater toegankelijk maakt. Hij vertelt over de technologie, de full scale toepassing in de eigen nieuwe productielocatie in Hengelo, en meerdere full scale toepassingen op nieuwe bronnen in de hele wereld.”

Presentatie 4: Verwijderen van microverontreinigingen uit afvalwater met UV-H2O2 Advanox
“Microverontreinigingen niet scheiden of absorberen, maar permanent oxideren. Nieuwe problemen vragen om nieuwe oplossingen. Kaspar Groot Kormelinck van Van Remmen UV Technology vertelt over UV-C licht en waterstofperoxide met gepatenteerde reactoren; Advanox. Een volwassen, kosteneffectieve en, in meerdere opzichten, concurrerende technologie.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie