secundair logo knw 1

Recolab in Helsingborg is een test-/onderzoeksfaciliteit met een innovatieve en duurzame afvalwaterzuiveringsinstallatie

De Nederlandse waterbedrijven DeSah, Jotem Waterbehandeling, Landustrie Sneek en NX Filtration zijn bij de verkiezing van de Global Water Awards in de prijzen gevallen. De vier ondernemingen participeren in het Zweedse project Recolab, dat is uitgeroepen tot afvalwaterproject van het jaar.

Recolab is een terugwinningssysteem in de wijk Oceanhamnen van de Zweedse stad Helsingborg. In de woningen en gebouwen worden het grijs- en zwartwater gescheiden ingezameld en verwerkt. Ook zijn de keukens uitgerust met een vermaler voor het verwerken van voedselafval.

Het project in Helsinborg is 5 mei 2021 formeel van start gegaan. De inbreng van de Nederlandse bedrijven is evident. Desah uit Sneek is verantwoordelijk voor vergisting van het toiletwater (zwartwater) en het organisch keukenafval. Ook tekent het bedrijf voor hygiënisatie van slib, de grijswaterbehandeling en warmteterugwinning. NX Filtration leverde de nanofiltratie (NF) membranen, Jotem Waterbehandeling de nanofiltratielskid en Landustrie de decentrale afvalwaterzuiveringsinstallatie (2300IE).

Het project is de grootste brongescheiden sanitaire installatie ter wereld die gebruik maakt van circulaire zuivering om grijswater, zwartwater en voedselafval efficiënt te recyclen, staat in de motivering van Global Water Intelligence (GWI), de initiatiefnemer van de prijzen die jaarlijks worden uitgereikt aan de wereldwijd meest innovatieve projecten in de water-, afvalwater- en ontziltingssectoren.

Recolab zet de standaard voor duurzaam, circulair water- en afvalbeheer op lokaal niveau, aldus GWI. “Het behandelde effluent gaat door een nanofiltratiesysteem dat microverontreinigingen en voedingsstoffen verwijdert, die vervolgens naar een fabriek worden getransporteerd voor de productie van kunstmestkorrels, terwijl biogas wordt teruggegeven aan de gemeenschap voor gebruik in stadsverwarming en behandeld water naar een nabijgelegen zwembad wordt getransporteerd.”

Door biogas en meststof te produceren en 80 procent van het grijze water te recyclen tot drinkwater, draagt het project bij aan een lagere eutrofiëring, een hogere productie van hernieuwbare energie en een lager waterverbruik, stelt GWI. “De installatie staat ook model voor een gezamenlijke aanpak van huishoudelijk afvalbeheer door water-, afvalwater- en energiebedrijven die de ecologische duurzaamheid maximaliseert.”

 

MEER INFORMATIE
Uitslag Global Water Awards

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie