secundair logo knw 1

De normsubcommissie Watermicrobiologie van het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) gaat zich buigen over een nieuwe NEN-norm voor versnelde detectie van Escherichia coli (E. coli) in drinkwater, de zogeheten reversed transcriptase-PCR (RT-PCR).

Het ontwikkelen van een NEN-norm voor RT-PCR kan de detectie van E. coli aanzienlijk versnellen. De resultaten van het huidige onderzoek met behulp van kweekmethoden, laten vaker langer dan een dag op zich wachten. Met de RT-PCR-methode zijn de resultaten al na 4 à 5 uur bekend.

Drinkwaterbedrijven hebben baat bij een snellere uitslag, omdat de levering van drinkwater eerder dan nu kan worden hervat als blijkt dat het water veilig is voor concumptie. Ook wordt het risico op ziekte verlaagd. Een nieuwe NEN-norm met de snelle methode levert daarom zowel een gezondheidskundig als economisch voordeel op, stelt het instituut.

Concept
De normsubcommissie Watermicrobiologie, bestaande uit circa vijftien leden afkomstig van organisaties die vooral in de drinkwatersector actief zijn, begint aankomend najaar met het opstellen van een concept normontwerp. Belanghebbenden die input willen geven worden uitgenodigd dat te doen.

De basis voor de RT-PCR methode werd vijftien jaar geleden gelegd door het laboratorium WLN (een dochteronderneming van Waterbedrijf Groningen en WMD Drinkwater, voorheen bekend als Waterlaboratorium Noord) en is sindsdien in samenwerking met andere waterlaboratoria verder ontwikkeld.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft begin dit jaar toestemming gegeven om de RT-PCR methode voor E.coli als alternatief te gebruiken voor de wettelijke kweekmethode. Ze stelde wel een voorwaarde, namelijk dat indien de bacterie werd aangetoond door de RT-PCR-methode, de uitkomst bevestigd moet worden met de wettelijk voorgeschreven kweekmethode.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie