De normsubcommissie Watermicrobiologie van het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) gaat zich buigen over een nieuwe NEN-norm voor versnelde detectie van Escherichia coli (E. coli) in drinkwater, de zogeheten reversed transcriptase-PCR (RT-PCR).
Het ontwikkelen van een NEN-norm voor RT-PCR kan de detectie van E. coli aanzienlijk versnellen. De resultaten van het huidige onderzoek met behulp van kweekmethoden, laten vaker langer dan een dag op zich wachten. Met de RT-PCR-methode zijn de resultaten al na 4 à 5 uur bekend.
Drinkwaterbedrijven hebben baat bij een snellere uitslag, omdat de levering van drinkwater eerder dan nu kan worden hervat als blijkt dat het water veilig is voor concumptie. Ook wordt het risico op ziekte verlaagd. Een nieuwe NEN-norm met de snelle methode levert daarom zowel een gezondheidskundig als economisch voordeel op, stelt het instituut.
Concept
De normsubcommissie Watermicrobiologie, bestaande uit circa vijftien leden afkomstig van organisaties die vooral in de drinkwatersector actief zijn, begint aankomend najaar met het opstellen van een concept normontwerp. Belanghebbenden die input willen geven worden uitgenodigd dat te doen.
De basis voor de RT-PCR methode werd vijftien jaar geleden gelegd door het laboratorium WLN (een dochteronderneming van Waterbedrijf Groningen en WMD Drinkwater, voorheen bekend als Waterlaboratorium Noord) en is sindsdien in samenwerking met andere waterlaboratoria verder ontwikkeld.
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft begin dit jaar toestemming gegeven om de RT-PCR methode voor E.coli als alternatief te gebruiken voor de wettelijke kweekmethode. Ze stelde wel een voorwaarde, namelijk dat indien de bacterie werd aangetoond door de RT-PCR-methode, de uitkomst bevestigd moet worden met de wettelijk voorgeschreven kweekmethode.