secundair logo knw 1

Singapore heeft een nieuwe ontziltingsinstallatie in gebruik genomen. Het is de vierde in de stadstaat. De installatie kan zowel zoet als zeewater behandelen en heeft een productiecapaciteit van 136.000 m3 liter drinkwater per dag. Dat is goed voor ongeveer 7 procent van de dagelijkse waterbehoefte in de stadstaat, ofwel 200.000 huishoudens.

De grootschalige, dubbele inrichting voor de behandeling van zowel zoet water uit het Marina Bay Reservoir als zeewater is uniek. In eerste instantie gebruikt de installatie het regenwater dat wordt opgevangen in het Marina Bay Reservoir. Bij droog weer wordt water uit zee gehaald en ontzilt en gezuiverd, een proces dat veel meer energie vraagt.

De zuivering van met name zee- en oppervlaktewater boven 800 m3/uur vereist een voorbehandeling die compact, robuust, stabiel en modulair tegelijk is. Voor de voorbehandeling heeft Nijhuis Industries acht high rate dissolved air flotation (DAF) units met plaatverpakkingstechnologie geleverd voor de verwijdering van vaste stoffen. 

De voorbehandeling is gebaseerd op het innovatieve i-AERATION systeem dat fijne luchtbellen vormt voor de afscheiding van deeltjes. De zwevende vaste stoffen worden automatisch en continu verwijderd door een schraapmechanisme. In vergelijking met klassieke DAF-units zonder platenpakketten, vermindert de nieuwe unit de benodigde footprint met 30 tot 60 procent. Zo levert Nijhuis Industries, dat dit jaar opgaat in Saur Industrial Water, een bijdrage aan de duurzame opzet van de ontziltingsinstallatie.

Deze heeft een laag energie- en chemicaliënverbruik en een hoog terugwinningspercentage van 98 procent en is gebouwd door Keppel Infrastructure op basis van een Design, Build, Own and Operate (DBOO) overeenkomst met het National Water Agency, de Public Utility Board van Singapore (PUB). Marina East Water, een dochteronderneming van Keppel, exploiteert de installatie de komende 25 jaar.

De Keppel Marina East Desalination Plant (KMEDP) is geïntegreerd in een park, dat toegankelijk is voor het publiek. Het is de vierde ontziltingsinstallatie van Singapore. De drie andere zijn respectievelijk in 2005, 2013 en 2018 opgestart. De vier installaties hebben een gezamenlijke productiecapaciteit van 160 miljoen liter water per dag.

 

LEES OOK
Frans waterconcern Saur neemt Nijhuis Industries over

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie