Nijhuis Saur Industries gaat samenwerken met onderzoeksinstituut Wetsus. De samenwerking richt zich op het onderzoeksprogramma 'geavanceerde coagulatie voor nanodeeltjes'. De deelname van Nijhuis Saur Industries geeft een impuls aan het onderzoek dat Wetsus doet naar terugdringen van chemicaliëngebruik bij waterzuiveringsinstallaties en de vertaling naar nieuwe oplossingen voor industriële en gemeentelijke waterzuivering.
Beide partijen tekenden vorig maand een participatieovereenkomst. "Door onze krachten te bundelen met Wetsus hebben we direct toegang tot een groot netwerk van wetenschappelijk onderzoek", zegt Wilbert Menkveld, directeur Technologie en Innovatie bij Nijhuis Saur Industries. “Wanneer we beter begrijpen hoe het coagulatieproces werkt, kunnen specifieke (drink)wateruitdagingen en systemen waarin bezinking, Dissolved Air Flotation (DAF) of membraanfiltratie zijn geïntegreerd, worden geoptimaliseerd.”
Tegenwoordig worden veel chemicaliën gebruikt als stollingsmiddel voor drinkwater en afvalwater. Deze chemicaliën vertegenwoordigen een aanzienlijk deel van de operationele kosten bij de behandeling van afvalwater, vaak in de orde van 10-30 procent, afhankelijk van het type water dat wordt behandeld. Onderzoek naar oplossingen om bestaande chemicaliën te vervangen door meer milieuvriendelijke waterbehandelingschemicaliën en het verbruik van chemicaliën te verminderen met slimme oplossingen kan de kosten en de CO2-voetafdruk drastisch verminderen, stellen beide partijen in een verklaring.
Om daarin stappen te kunnen maken moet er gedetailleerd inzicht komen in verbeterde coagulatie- en flocculatieprocessen. Wetsus wil middels onderzoek verbeterde coagulatie omzetten in effectieve strategieën met het doel om de verwijdering van allerlei soorten verontreiniging uit water, zoals micro- en nanoplastics en microverontreinigingen, te optimaliseren. Nijhuis Saur stelt diensten beschikbaar - zoals laboratorium, pilot plants en experts in het veld - om praktijkonderzoek daarvoor te faciliteren.