secundair logo knw 1

Een impressie van de nieuwe zuiveringsinstallatie in Assiut | Beeld Nijhuis Saur Industries

Nijhuis Saur Industries gaat de waterzuiveringsinstallatie leveren voor de nieuwe raffinaderij van Assiut National Oil Processing Company (ANOPC) in Egypte. De afvalwaterzuiveringsinstallatie zal verschillende waterstromen behandelen die vrijkomen bij het productieproces van brandstoffen als benzine en diesel. Het gezuiverde water zal worden hergebruikt.

Voor het productieproces op het nieuwe hydrokraakcomplex in Assiut wordt water uit de rivier de Nijl gebruikt. De inname en ook de lozing moeten tot een minimum worden beperkt; het met waterschaarste kampende Egypte heeft als prioriteit dat water wordt gespaard en natuurlijke watervoorraden, zoals de Nijl, worden beschermd.

Showcase
“Ons team werd uitgedaagd om een echte showcase voor Egypte te ontwerpen, die hen in staat stelt zeer waardevolle energieproducten te produceren, terwijl het gebruik van water tot een minimum wordt beperkt, de lozing van verontreinigende stoffen in de rivier de Nijl wordt voorkomen, de impact op het milieu wordt verminderd, en dit alles terwijl het zich aanpast aan de barre Egyptische weersomstandigheden”, stelt ceo Menno Holterman van Nijhuis Saur Industries op de site van het concern.

De bouw van de raffinaderij vergt een investering van 3,4 miljard dollar. De brandstoffen die er worden geproduceerd (benzine, diesel, nafta, lpg, zwavel) worden afgezet in Opper-Egypte, de regio in centraal Egypte. De stad Assiut ligt zo'n 375 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Caïro.

Strenge eisen
De aannemer Petrojet, de bouwtak van de Egyptische petroleumsector, heeft Nijhuis Saur Industries de levering van de waterzuiveringsinstallatie gegund. De waterfabriek op het nieuwe complex moet aan strenge lozingseisen voldoen en bovendien moet het gezuiverde afvalwater voor het grootste deel worden hergebruikt. Naar verwachting zal de zuiveringsinstallatie eind 2023 in gebruik worden genomen.

Nijhuis Saur Industries gebruikt voor de zuivering verschillende bewezen technologieën, zoals API scheidingunits en primaire egalisatie, gevolgd door een coagulatie/flocculatie en dissolved air flotation (DAF) proces. De secundaire behandeling bestaat uit biologische tanks met actief slib. De laatste behandeling bestaat uit zowel zand- als koolstoffiltratie. 

Het slib dat bij de verschillende processtappen ontstaat, wordt behandeld met een slibontwateringssysteem. Tenslotte zal de geconcentreerde effluentstroom van afgewerkte loogproducten een gespecialiseerde voorbehandelingsinstallatie ondergaan om het hoge chemisch zuurstofverbruik te verminderen. Door alle reactieve zwavelverbindingen te oxideren, kan het afvalwater biologisch afbreekbaar worden voor verdere behandeling. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie