secundair logo knw 1

NX Filtration realiseerde in de eerste zes maanden van dit jaar een omzet van 3,7 miljoen euro, een flinke stijging (188 procent) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Voor het hele jaar stelt het bedrijf de omzetverwachting naar boven bij naar 8 tot 10 miljoen euro. De producent van nanofiltratie membraantechnologie baseert dat onder meer op een sterke marktvraag.

NX FIitration is nog wel verliesgevend. Het nettoverlies kwam in de eerste helft van 2022 uit op bijna 4 miljoen euro, vorig jaar was dat in dezelfde periode 1,4 miljoen euro.

Het Enschedese bedrijf schrijft de omzetgroei toe aan een toenemend aantal full-scale projecten die voortkwamen uit proefprojecten. Zo werden voor onder andere Aquarius H2O Dynamics (India), BI Pure Water (Canada), Cross Textile (Turkije), Delco Water (Canada), Ecoazur (Mexico), Ekopak (België), Envirogen (VK), Practical Water Solutions (Zuid-Afrika) volwaardige projecten opgezet.

Opzetten van pilots is een belangrijk onderdeel van de ‘uitrolstrategie’ die NX Filtration toepast om de nieuwe innovatieve zuiveringstechniek wereldwijd te introduceren. Ceo Michiel Staatsen spreekt de verwachting uit dat de dit jaar voorziene 140 proefsystemen tegen het einde van 2022 zullen worden overtroffen. In het eerste halfjaar van 2022 startte NX Filtration 81 proefprojecten, vergeleken met 32 in het eerste halfjaar van 2021. Op 30 juni stond de teller al op 113 pilotprojecten.

Buitenlandse expansie
Uitbreiding van het verkoopteam werpt ook zijn vruchten af. Zo gaat de buitenlandse expansie onverminderd door, met nieuwe verkoopactiviteiten in Frankrijk, Duitsland, China, Japan en Indonesië. 63 procent van de inkomsten komt van landen buiten Europa.

NX Filtration begint in de tweede helft van dit jaar aan de bouw van een nieuwe fabriek in Hengelo. Vorig jaar kondigde het bedrijf naast de gang naar de beurs, de bouw van de nieuwe fabriek aan op het High Tech Systems Park met de verwachte jaarlijkse productie van 80.000 membraanmodules. Inmiddels heeft het bedrijf het ontwerp van de nieuwe fabriek opgewaardeerd om grotere volumes te kunnen leveren dan eerder gepland, stelt Staatsen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie