Het Wageningse bedrijf Plant-e heeft in de Deense stad Randers in een regenwaterbassin een systeem geïnstalleerd dat elektriciteit produceert uit elektronen die vrijkomen bij het afbreken van organisch materiaal. Het is de eerste installatie in Denemarken die stroom uit planten produceert.
Dat bericht Plant-e. Het bedrijf in Wageningen levert al enkele jaren systemen waarin levende planten elektriciteit genereren. Daarbij wordt gebruik gemaakt van organisch materiaal dat in de bodem wordt afgebroken door bacteriën, waarbij elektronen vrijkomen. Plant-e brengt een koolstof elektrode in de bodem waar bacteriën hun elektronen aan afgeven. “Door deze elektrode – de min-pool – te koppelen aan een tegen-elektrode – de plus-pool – ontstaat een electrische circuit en kan elektriciteit worden gegenereerd.”
In Randers, een stad in de Deense regio Midden-Jutland, worden 256 lichtpunten gevoed met de stroom die door Plant-e wordt opgewekt. De stad plaatste het regenwaterbassin om zich voor te bereiden op steeds extremer weer. Het bassin vangt regenwater op uit de stad en reinigt het voordat het in de Randers Fjord wordt geloosd. Op deze manier wil de stad het riool ontlasten.
Door gebruik te maken van plantenstroom kan losstaande elektrische apparatuur – zoals verlichting en sensoren – van stroom worden voorzien zonder aan te sluiten op het elektriciteitsnet, stelt Plant-e. “Tegelijkertijd verminderen we de methaan-uitstoot en slaan we CO2 op. Daarmee zijn wij het enige bedrijf ter wereld dat CO2-negatieve stroom produceert: schoon, groen en betrouwbaar.”
Microbial Fuel Cell
Plant-e is niet het enige bedrijf dat zich richt op de productie van plantenstroom. Zo experimenteert de Rotterdamse start-up Nova Innova met de nieuwe technologie de Microbial Fuel Cell. Deze biobrandstofcel zet elektronen die micro-organismen afscheiden als ze organisch materiaal afbreken om in elektriciteit. Deze zomer is het bedrijf begonnen met testen in vijvers in Diergaarde Blijdorp. Het systeem met de naam POND genereert ten behoeve van waterbeheerders ook data over de waterkwaliteit en zal deze kwaliteit uiteindelijk ook visualiseren met bollen die verkleuren.
Plant-e ontwikkelt ook toepassingen op het gebied van IoT en sensoring en richt zich op het verzamelen data door middel van grondwatersensoren. Plant-e verwacht de eerste sensortoepassingen in de loop van 2023 te lanceren.