secundair logo knw 1

Proeven laten zien dat steenwol verontreinigingen kan filteren uit regenwater dat van wegen afspoelt. In dit water zitten diverse schadelijke stoffen, waaronder zware metalen en PAK's, die gevaarlijk zijn voor het milieu.

De claim komt van Lapinus, producent van steenwol en onderdeel van Rockwool, op basis van testen. De schadelijke stoffen afkomstig van banden, remmen en uitlaatgassen komen via regenwater in de berm terecht.

Om de afvoer van overvloedig regenwater te reguleren, worden steeds vaker pakketten steenwol onder en naast wegen en parkeerplaatsen aangebracht. Wageningen University & Research is in 2018 begonnen met onderzoek naar het filteren van regenwater en het vasthouden van verontreinigende stoffen met behulp van steenwol van Lapinus.

Resultaten laten zien dat steenwol 62 procent van het acenaphtheen en 91 procent van het phenanthreen aan de steenwol adsorberen. Voor de zware metalen koper en zink gelden waarden van 88 respectievelijk 51 procent. Het gaat hier om door de onderzoekers samengesteld 'regenwater'.

Vervolgonderzoek moet uitwijzen in hoeverre de zuiverende werking van steenwol in de praktijk functioneert. De exacte samenstelling van regenwater varieert immers onder invloed van factoren als de hoeveelheid water (en dus de concentraties gevaarlijke stoffen), de zuurgraad en de aanwezigheid van andere opgeloste stoffen.

Een belangrijke vraag is ook in hoeverre en hoe snel de steenwol verzadigd raakt van de bewuste stoffen, met andere woorden: hoe lang een steenwolpakket de zuiverende functie behoudt.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.