Het Franse afvalverwerking- en waterzuiveringsconcern Veolia heeft de holle vezel nanofiltratiemembranen van NX Filtration opgenomen in zijn testprogramma.
De afdeling Wetenschappelijke & Technologische Expertise van het concern heeft in het afgelopen jaar laboratoriumtests uitgevoerd met de nanofiltratietechnologie van het bedrijf uit Enschede, meldt NX Filtration. De volgende stap is om twee grotere proefprojecten op ware grootte uit te voeren.
In het eerste proefproject wordt het gebruik van hollevezel nanofiltratiemembranen voor het hergebruik van effluent van afvalwaterzuiveringsinstallaties getest. Het Franse concern onderzocht in hoeverre de membraantechniek van NX Filtration als alternatief kan dienen voor de traditionele combinatie van biologische behandeling, ultrafiltratie en omgekeerde osmose om water van hoge kwaliteit te produceren. De nanofiltratietechnologie zou kunnen worden ingezet om waterschaarsteproblemen aan te pakken in regio's in Frankrijk die te kampen hebben met zomerse droogte in combinatie met een hoog waterverbruik tijdens het vakantieseizoen.
Het tweede testprogramma is gericht op de productie van drinkwater uit oppervlaktewater. Veolia is op zoek naar een alternatieve technologie om drinkwater te produceren, waarbij het traditionele meerfasenproces (bestaande uit coagulatie, bezinking en filtratie) wordt vervangen en het gebruik van chemicaliën wordt vermeden.
De nanofiltratiemembranen van NX Filtration is een éénstapsproces, waarmee water kan worden behandeld. De inzet van de membraantechnologie door Veolia is voor NX Filtration een belangrijke stap in de ambitie om de komende jaren flink te groeien in de omzet. Veolia is wereldwijd marktleider op het gebied van duurzame energie- en milieuoplossingen. “Door deze technologie in te zetten in zowel afvalwater- als drinkwatertoepassingen, kunnen we op een duurzame manier water van hoge kwaliteit realiseren", zegt Philippe Sauvignet van het concern.
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving. Op het blog https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen