secundair logo knw 1

Heemraad Anne Mollema (links) en procesoperator Rob Bakker inspecteren de juist gearriveerde container met de DEXSORB-filter installatie

Op de rioolwaterzuivering in Dordrecht is Waterschap Hollandse Delta gestart met een proef om microverontreinigingen zoals medicijnresten en PFAS uit afvalwater te zuiveren. Dit doet het waterschap met een duurzame DEXSORB-filter.

De pilot in Dordrecht bouwt voort op een eerdere test in Lelystad. Hoewel de resultaten daar hoopgevend waren, bleek verdere optimalisatie noodzakelijk. De huidige proef wordt uitgevoerd in samenwerking met de waterschappen Brabantse Delta en Zuiderzeeland, evenals ingenieursbureau Witteveen+Bos. De testperiode loopt tot mei 2025.

Heemraad Anne Mollema benadrukt het belang van grondige tests. “We moeten dit uitgebreid testen voordat wij een DEXSORB-filter eventueel op grotere schaal kunnen inzetten. De microverontreiniging vangen wij op in het filter. Daarna halen we de vervuiling eruit om het veilig te verwerken. Vervolgens moeten we het filter weer opnieuw kunnen gebruiken.”

Cyclodextrine polymeren
Het DEXSORB-filter maakt gebruik van cyclodextrine polymeren, die de capaciteit hebben om microverontreinigingen te absorberen. In tegenstelling tot actiefkool kan DEXSORB onder lage temperaturen worden geregenereerd. Dit verlaagt de CO₂-voetafdruk aanzienlijk en maakt het een duurzamer alternatief.

Naast de test met het DEXSORB-filter zet Waterschap Hollandse Delta in Dordrecht ook actiefkool in om verontreinigingen te verwijderen. Dit wordt voornamelijk toegepast tijdens werkzaamheden aan ondergrondse leidingen. Het waterschap hoopt met de DEXSORB-filter op een doorbraak in een milieuvriendelijke waterzuivering.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.