Op de rioolwaterzuivering in Dordrecht is Waterschap Hollandse Delta gestart met een proef om microverontreinigingen zoals medicijnresten en PFAS uit afvalwater te zuiveren. Dit doet het waterschap met een duurzame DEXSORB-filter.
De pilot in Dordrecht bouwt voort op een eerdere test in Lelystad. Hoewel de resultaten daar hoopgevend waren, bleek verdere optimalisatie noodzakelijk. De huidige proef wordt uitgevoerd in samenwerking met de waterschappen Brabantse Delta en Zuiderzeeland, evenals ingenieursbureau Witteveen+Bos. De testperiode loopt tot mei 2025.
Heemraad Anne Mollema benadrukt het belang van grondige tests. “We moeten dit uitgebreid testen voordat wij een DEXSORB-filter eventueel op grotere schaal kunnen inzetten. De microverontreiniging vangen wij op in het filter. Daarna halen we de vervuiling eruit om het veilig te verwerken. Vervolgens moeten we het filter weer opnieuw kunnen gebruiken.”
Cyclodextrine polymeren
Het DEXSORB-filter maakt gebruik van cyclodextrine polymeren, die de capaciteit hebben om microverontreinigingen te absorberen. In tegenstelling tot actiefkool kan DEXSORB onder lage temperaturen worden geregenereerd. Dit verlaagt de CO₂-voetafdruk aanzienlijk en maakt het een duurzamer alternatief.
Naast de test met het DEXSORB-filter zet Waterschap Hollandse Delta in Dordrecht ook actiefkool in om verontreinigingen te verwijderen. Dit wordt voornamelijk toegepast tijdens werkzaamheden aan ondergrondse leidingen. Het waterschap hoopt met de DEXSORB-filter op een doorbraak in een milieuvriendelijke waterzuivering.