secundair logo knw 1

Heemraad Anne Mollema (links) en procesoperator Rob Bakker inspecteren de juist gearriveerde container met de DEXSORB-filter installatie

Op de rioolwaterzuivering in Dordrecht is Waterschap Hollandse Delta gestart met een proef om microverontreinigingen zoals medicijnresten en PFAS uit afvalwater te zuiveren. Dit doet het waterschap met een duurzame DEXSORB-filter.

De pilot in Dordrecht bouwt voort op een eerdere test in Lelystad. Hoewel de resultaten daar hoopgevend waren, bleek verdere optimalisatie noodzakelijk. De huidige proef wordt uitgevoerd in samenwerking met de waterschappen Brabantse Delta en Zuiderzeeland, evenals ingenieursbureau Witteveen+Bos. De testperiode loopt tot mei 2025.

Heemraad Anne Mollema benadrukt het belang van grondige tests. “We moeten dit uitgebreid testen voordat wij een DEXSORB-filter eventueel op grotere schaal kunnen inzetten. De microverontreiniging vangen wij op in het filter. Daarna halen we de vervuiling eruit om het veilig te verwerken. Vervolgens moeten we het filter weer opnieuw kunnen gebruiken.”

Cyclodextrine polymeren
Het DEXSORB-filter maakt gebruik van cyclodextrine polymeren, die de capaciteit hebben om microverontreinigingen te absorberen. In tegenstelling tot actiefkool kan DEXSORB onder lage temperaturen worden geregenereerd. Dit verlaagt de CO₂-voetafdruk aanzienlijk en maakt het een duurzamer alternatief.

Naast de test met het DEXSORB-filter zet Waterschap Hollandse Delta in Dordrecht ook actiefkool in om verontreinigingen te verwijderen. Dit wordt voornamelijk toegepast tijdens werkzaamheden aan ondergrondse leidingen. Het waterschap hoopt met de DEXSORB-filter op een doorbraak in een milieuvriendelijke waterzuivering.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦
Wat ik mis is de preventieve kant. Een paar maatregelen. Laag hangend fruit als verkoop van niet-zuinige toiletten verbieden. Alleen nog max. 3 liter/6 liter spoeling. Ook stimuleren dan wel verplichten van opvang hemelwater voor toiletspoeling bij nieuwbouw, zowel huishoudens als industrie. Bij deze maatregelen verbeter je ook efficiëntie rioolwaterzuivering en kunnen meer aansluitingen plaatsvinden zonder uitbreiding. Hemelwater opvang stimuleren voor koeling.
Marjolijn Haasnoot is Hoogleraar klimaatadaptatie, daarmee ook zeker onderzoeker, maar meer dan dat.