Een bloemrijke dijk is bevorderlijk voor de biodiversiteit, maar hoe groot is het effect? Dat gaat Waterschap Aa en Maas onderzoeken op een dijk in de buurt van Cuijk. Het waterschap past hier Kleurkeur toe, een nieuwe richtlijn voor ecologisch maaibeheer.
‘Flower power’ dijken raken langzaam in zwang in waterschapsland, vanuit de gedachte dat daarmee wat kan worden gedaan aan de achteruitgang van het aantal bijen, vlinders en andere insecten. Toen hij nog watergraaf van Waterschap De Dommel was, heeft deltacommissaris Peter Glas hiervoor de onderscheiding Pro Flora et Securitate in het leven geroepen. Waterschap Aa en Maas wil nu in een pilot goed in beeld brengen wat het effect van bloemrijke dijken op de biodiversiteit is.
Voor de proef is een dijkvak langs de Maas in de buurt van Cuijk uitgekozen, dat in potentie redelijk bloemrijk is. Aa en Maas en de aannemer hebben eerst een nulmeting van de aanwezige flora en fauna uitgevoerd en daarna een beheerplan gemaakt. Hierin staat hoe en wanneer wordt gemaaid.
Het maaien is aangepast: er zal worden gemaaid op 10 tot 15 centimeter hoogte en van soortenrijk naar soortenarm. Verder wordt 15 tot 30 procent van de binnenkant van de dijk ontzien. Ook wacht de aannemer zoveel mogelijk met maaien, totdat de vegetatie is uitgebloeid en er zaadzetting heeft plaatsgevonden.
Aa en Maas past hiermee als eerste waterschap Kleurkeur op een dijk toe. Deze nieuwe richtlijn voor ecologisch bermbeheer is een initiatief van de Vlinderstichting en de Stichting Groenkeur. In de pilot wil Waterschap Aa en Maas ervaring opdoen, met de bedoeling om Kleurkeur later ook op andere dijken in te zetten. Voorwaarde is dat dit geen negatieve gevolgen heeft voor de waterkerende functie van dijken.
MEER INFORMATIE
Aa en Maas over de pilot
Informatie over Kleurkeur