Als onderdeel van de grote vernieuwingsoperatie van de Afsluitdijk wordt er een vismigratierivier van vier kilometer aangelegd. Hierdoor krijgen trekvissen vrij baan om tussen IJsselmeer en Waddenzee te zwemmen. De werkzaamheden zijn gestart en duren naar verwachting tot en met 2023.
De Afsluitdijk krijgt na bijna negentig jaar weer een gat, aldus de initiatiefnemers van de vispassage. Want bij de bouw van de dijk werd in 1932 het laatste gat gesloten. Het consortium Levvel, gevormd door bouwer BAM, baggeraar Van Oord en ontwikkelaar Rebel, is afgelopen maandag begonnen met het aanbrengen van de coupure in de waterkering. Dit gebeurt in opdracht van Rijkswaterstaat. Bij de voorbereiding zijn er eind vorig jaar al damwanden geplaatst voor de bouwkuip.
Tussen zoet en zout water
Deze opening is de opmaat naar de aanleg van de vismigratierivier naast de spuisluizen bij de Friese plaats Kornwerderzand. De rivier wordt vier kilometer lang en krijgt een kronkelende vorm. Volgens de planning moeten de werkzaamheden over vier jaar zijn afgerond.
Door de nieuwe vispassage kunnen miljoenen trekvissen zich straks gemakkelijk tussen Waddenzee en IJsselmeer bewegen. Dat is belangrijk, omdat zij zoet en zout water nodig hebben om op te groeien of zich voort te planten. Sommige vissoorten zullen zelfs via de Rijn naar Zwitserland toegaan. Er bestaat nu al wel de mogelijkheid om de sluizen te passeren, maar door de stroming kunnen alleen sterke zwemmers dat. In de nieuwe rivier kunnen vissen zich ook laten meevoeren.
Verbeterd voedselaanbod
De verbinding is een uitkomst voor onder meer de aal, harder, haring, houting, spiering, zalm en zeeforel. Er zijn ook soorten die in het IJsselmeer zullen blijven, maar wel profiteren van een verbeterd aanbod van voedsel. Dit geldt bijvoorbeeld voor de baars en de snoekbaars. Rondom de vismigratierivier zullen brakwatergebieden ontstaan, waarin het water op een natuurlijke wijze meebeweegt met het getij. Dit is aantrekkelijk voor vogels en voor zoogdieren als bruinvissen en zeehonden, omdat er meer voedsel beschikbaar zal zijn.
De bijzondere vispassage wordt gerealiseerd door De Nieuwe Afsluitdijk, een samenwerkingsverband van de provincies Noord-Holland en Fryslân en de gemeenten Hollands Kroon en Súdwest-Fryslân. De initiatiefnemers van het project zijn de Waddenvereniging, Sportvisserij Nederland, It Fryske Gea, Coalitie Blauwe Hart Natuurlijk en NetVISwerk. De vismigratierivier gaat 55 miljoen euro kosten.
MEER INFORMATIE
Provincie Fryslân over de start
Toelichting op het project