secundair logo knw 1

Laag water in de IJssel. Foto Rijn en IJssel

Om de droogte in de Achterhoek effectief te kunnen bestrijden, gaan de provincie Gelderland, Waterschap Rijn en IJssel, drinkwaterbedrijf Vitens, tien gemeenten en nog een aantal partijen intensief samenwerken. Ze willen hun kennis delen en doorpakken met mogelijk ‘onorthodoxe maatregelen’.

In het programmaplan ‘Doen, delen, doordénken en doorpakken’ beschrijven ze de problematiek en de eerste stappen die nodig zijn om oplossingen te vinden. Het plan is inmiddels door de provincie, het waterschap en de meeste gemeenten vastgesteld zegt woordvoerder Petra Augustijn van Rijn en IJssel. Ook drinkwaterbedrijf Vitens, LTO Noord, diverse natuurorganisaties en de 8RHK-ambassadeurs doen mee. Nu moet het concreet uitgewerkt worden.

De droge en warme zomers van de afgelopen jaren hebben ernstige consequenties voor de Achterhoek, aldus de initiatiefnemers. De grond bestaat overwegend uit zand, veel grond is verdicht en het landschap is hellend en in grote mate ontwaterd. Daardoor stroomt neerslag sneller weg of verdampt het in plaats van dat het door de bodem wordt opgenomen. Ook nu nog is het volgens het waterschap, ondanks de regen in oktober, ‘zeer droog’.

Trendbreuk
Inmiddels is volgens de bestuurders ook duidelijk dat de droogte zich niet zomaar laat oplossen door extra wateraanvoer, door waterwinningen te stoppen of door bestaande landbouw naar kringlooplandbouw om te vormen.

"De noodzaak om ervoor te zorgen dat de Achterhoek is aangepast op de gevolgen van het veranderend klimaat dwingt ons tot keuzes, een trendbreuk met het verleden, en het vinden van alternatieve antwoorden. Geen eenvoudige opgave, maar we gaan er wel mee aan de slag."

Dat doen ze door een langetermijnvisie te ontwikkelen, gericht op 2050, en door te experimenteren en daarvan te leren.

Etalage
In het programmaplan worden verschillende reeds in gang gezette initiatieven genoemd waar de beoogde integrale aanpak al zichtbaar wordt. Zo gaan Vitens, provincie en waterschap in ‘t Klooster samen met belanghebbenden aan de slag om tot een goede inpassing van de drinkwaterwinning te komen.

In de Landgoederenzone Baakse Beek wordt samen met landgoedeigenaren en boeren gezocht naar een klimaatbestendige inrichting in combinatie met betere verdienmodellen. In Nationaal Landschap Winterswijk worden maatregelen tegen droogte gekoppeld aan de aanpak van de stikstofproblematiek.

Een digitale ‘etalage’, mogelijk in combinatie met een krant of bulletin, sociale media en manifestaties, moet inwoners, bedrijven en organisaties in de Achterhoek op de hoogte houden van en betrekken bij wat in hun omgeving gaat gebeuren.

Hogere peilen
Om beter toegerust te zijn op een mogelijke vierde droge zomer volgend jaar, worden nu alvast maatregelen genomen. Zo zet Rijn en IJssel in het winterseizoen op grote schaal het peil op in de door het waterschap beheerde watergangen om water maximaal vast te houden. Tijdelijk worden hogere peilen ingesteld dan tot nu toe gebruikelijk en waar nodig worden aanvullende maatregelen genomen als het ophogen van stuwen.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Rijn en IJssel + link naar programmaplan

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.