secundair logo knw 1

Foto: J. Lloa via Pixabay

Wereldleiders lanceren een actieagenda voor klimaatadaptatie tot 2030 tijdens de Climate Adaptation Summit 2021 (CAS 2021). Nederland organiseert in januari deze tweedaagse online top.

Het programma bevat een reeks van online evenementen en wordt in een tijdsbestek van 24 uur afgewerkt op maandag 25 en dinsdag 26 januari. Regeringsleiders en andere prominenten nemen deel via videoverbindingen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel is bij de openingssessie aanwezig en verder doen onder meer secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties en voorzitter Ban Ki-moon van de Global Commission on Adaptation (GCA) mee. Ook van de partij zijn premier Mark Rutte en minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat, die als gastvrouw van de CAS 2021 optreedt.

Afsluiting van actiejaar
Tijdens de klimaattop staan oplossingen centraal om kwetsbare gebieden in de wereld weerbaarder te maken tegen klimaatverandering, zoals extremer weer en een stijgende zeespiegel. De aanwezige wereldleiders zullen een brede Adaptation Action Agenda lanceren, waarin praktische klimaatoplossingen en -plannen tot 2030 staan. Dit geeft de stoot tot nieuwe initiatieven en samenwerkingen.

Met de online top wordt het actiejaar van de Global Commission on Adaptation afgesloten. De commissie publiceerde bij aanvang hiervan het rapport Adapt Now. Als wereldwijd tot en met 2030 1,8 biljoen dollar in maatregelen tegen de gevolgen van klimaatverandering wordt geïnvesteerd, kan dit volgens de GCA 7,1 biljoen dollar aan voordelen opleveren. Een van de resultaten van afgelopen jaar zijn de stresstesten in Bangladesh naar kwetsbare plekken in de infrastructuur. Deze zijn mogelijk gemaakt met inbreng van Nederlandse kennis en financiering.

Veel themasessies
Iedereen kan gratis deelnemen aan de CAS 2021; de inschrijving is deze week gestart. Tijdens het tweedaagse evenement zijn er sessies met overheden, bedrijven, wetenschappers, ngo’s en jongeren vanuit verschillende delen van de wereld. Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking organiseert een event over hoe adaptatie in Afrikaanse landen sneller kan gaan. Verder worden er themasessies gehouden over onder andere water, duurzame steden, op de natuur gebaseerde oplossingen en de financiering van klimaatprojecten. De slotsessie op 26 januari wordt gezamenlijk met het World Economic Forum in Davos georganiseerd.

Voorafgaand aan de CAS 2021 vinden er al verschillende activiteiten plaats. Zo geven Nobelprijswinnaars op 22 januari online hun visie op de aanpassing aan de klimaatverandering en dragen wetenschappers van het Intergovernmental Panel on Climate Change oplossingen aan. Voor jongeren is er op dezelfde dag de Youth for Climate Adaptation Conference.

 

MEER INFORMATIE
Bericht van ministerie van IenW
Website CAS 2021
H2O-bericht: online klimaattop in Nederland
H2O-bericht: start actiejaar GCA 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.