Vissers vangen op zee ook beschermde soorten van zeedieren zoals dolfijnen, roggen en schildpadden. Met het nieuwe Europese LIFE-project CIBBRiNA willen 45 organisaties uit dertien landen waaronder Nederland deze ongewenste bijvangst structureel verminderen. Zij gaan maatregelen voor een gecoördineerde aanpak nemen en de monitoring verbeteren.
De kick-off van het project dat een looptijd van zes jaar heeft, was eind vorige week in Amsterdam. Nederland speelt hierbij een aanzienlijke rol. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is coördinator.
De naam van het Europese LIFE-project is voluit Coordinated Development and Implementation of Best Practice in Bycatch Reduction in the North Atlantic Region (CIBBRiNA). Het doel is om de incidentele bijvangst te verminderen in de Noordzee, Oostzee en Middellandse Zee. Deze onbedoelde bijvangst wordt gezien als een van de grootste bedreigingen die er zijn voor bedreigde en beschermde zeedieren.
Meerdere belemmeringen
Een structurele vermindering is nog niet gelukt ondanks wettelijke en technische maatregelen, onderzoeken en initiatieven van allerlei partijen, meldt het ministerie van LNV in een bericht over de start van het project. “Een belangrijke oorzaak is dat vissers zelf tot nu toe onvoldoende betrokken worden bij het verminderen van ongewenste bijvangst. Terwijl hun rol van doorslaggevend belang is.”
Er zijn ook andere belemmeringen voor een gezamenlijke gecoördineerde aanpak waar het nieuwe project wat aan moet doen. Zo voert elke lidstaat van de EU de Europese richtlijnen voor onder meer maatregelen en monitoring anders uit. Verder is handhaving op zee niet dekkend en lastig uit te voeren.
Maatregelen en monitoring
Binnen het project staat de bijvangst van bedreigde en beschermde mariene soorten centraal: onder andere haaien, roggen, zeevogels, schildpadden en zeezoogdieren als dolfijnen en zeehonden. “Het project richt zich enerzijds op het nemen van maatregelen en anderzijds op het verbeteren van de monitoring”, aldus LNV.
De betrokken partijen gaan regionaal gecoördineerde mitigatie-, monitoring- en beoordelingsprogramma’s opzetten. Hiervoor wordt een innovatieve toolbox gemaakt.
Bijdrage aan Europees actieplan
Volgens het ministerie van het LNV gaat het project CIBBRiNA een belangrijke bijdrage leveren aan het actieplan voor het behoud van de visserij en de bescherming van mariene ecosystemen in de Biodiversiteitsstrategie voor 2030 van de Europese Unie. Deze strategie is een onderdeel van de Green Deal.
Deelnemers aan het project zijn visserijorganisaties, kennisinstellingen, ministeries en ngo’s uit België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Ierland, IJsland, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Het totale budget is 12,4 miljoen euro. De Europese Commissie komt met een subsidie van 8,3 miljoen euro over de brug.