secundair logo knw 1

Een delta met een omvang van 40.000 km2 en bijna 20 miljoen bewoners, staat op het punt om te verdrinken. Alleen een veelomvattende, eensgezinde en snelle aanpak kan dat lot nog afwenden. Dat schrijft een interdisciplinair onderzoeksteam in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Een van de auteurs is Phillip Minderhoud, universitair hoofddocent bij Wageningen University & Research. Hij schreef het artikel samen met collega's van verschillende disciplines. “Individuele wetenschappers keken natuurlijk al langer vanuit hun eigen vakgebied naar de Mekong Delta. Maar het is nu voor het eerst dat we met brede wetenschappelijke consensus naar de delta kijken en constateren dat de Mekong Delta in een existentiële crisis verkeert.”

philip minderhoutPhilip Minderhout“De Mekong Delta is de op twee na grootste ter wereld en enorm belangrijk voor de wereldwijde voedselvoorziening. De delta ligt gemiddeld lager dan een meter boven zeeniveau en de bodemdaling gaat heel hard, tot wel vijf centimeter per jaar.”

Deze bodemdaling, zo schrijven de auteurs, is met name te wijten aan menselijk handelen. Oorzaken zijn onder andere het oppompen van grondwater en niet-duurzame zandwinning. “We zien dat dit menselijk handelen de afgelopen jaren enorm is geïntensiveerd. De gevolgen zijn enorm. Daar komt nog bij dat recent is gebleken dat de delta lager ligt dan we lang hebben aangenomen. Een enorm gebied is dus in gevaar. Als er geen actie wordt ondernomen, zullen wij tijdens ons leven nog meemaken dat een deel van de Delta, zeg ter grootte van de Randstad met miljoenen inwoners, zal verdrinken.”

Na het trekken van deze conclusies, betrokken Minderhoud en zijn collega-auteurs ook experts op het gebied van waterbeheer, governance en economie bij het onderzoek. “Wat de situatie extra bedreigend maakt, is dat de lokale overheden en internationale financiële investeerders ambities hebben met het gebied, die niet stroken met de geografische realiteit.”

Het dreigende verdrinken van, delen van, de Mekong Delta is volgens Minderhoud nog wel te voorkomen. Er zijn, zo meent hij, nog steeds stappen mogelijk om te vermijden dat de delta verder zinkt. “De betrokken zes landen en de internationale gemeenschap zullen eendrachtig, een holistische benadering moeten kiezen. Met holistisch bedoel ik een grootschalige aanpak in het stroomgebied, in combinatie met kleinschalige, plaatselijke interventies in de delta. Belangrijk is dat de bodemdaling in de delta zelf wordt teruggedrongen, bijvoorbeeld door het stoppen van overonttrekkingen aan grondwater en verder dat er meer sediment wordt afgezet in de delta. Dat laatste wordt nu bemoeilijkt door waterkrachtcentrales en stuwdammen die sediment vasthouden en dijken in de delta die voorkomen dat sediment op de rijstvelden kan worden uitgezet.”

“Er is niet een oplossing voor dit complex aan problemen", stelt Minderhoud. “Het heeft verschrikkelijk veel facetten en is dus echt alleen aan te pakken door op verschillende schaalniveaus, verschillende maatregelen te nemen en tot gedragsverandering te komen om deze dreigende ramp te voorkomen.”

Hoewel het artikel tot nu toe nog niet veel reactie heeft opgeleverd, koestert Minderhoud hoop dat de verantwoordelijke overheden snel tot actie over zullen gaan. “Een paar jaar geleden publiceerde ik een onderzoek naar de ontwikkeling van de bodemdaling in Vietnam in de afgelopen vijf jaar. Dat onderwerp stond daar toen totaal niet op de agenda. Maar nu zie je dat ze er heel voortvarend mee aan de gang zijn gegaan. Daar put ik hoop uit.”

 

MEER INFORMATIE
Het artikel in Science: ‘Save the Mekong Delta from drowning’

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.