Bij het sportvissen wordt lood gebruikt als verzwaring van de vislijn, in kunstaas en in voerkorven. Dit vislood kan in het milieu terecht komen en dat is schadelijk. De in 2018 gestarte Green Deal Sportvisserij Loodvrij had als ambitie om het loodgebruik binnen drie jaar met 30 procent te reduceren. Dat is niet gelukt, maar het optimisme overheerst volgens projectleider Emiel Derks.
De Green Deal Sportvisserij Loodvrij was een convenant van de rijksoverheid, de Unie van Waterschappen, Sportvisserij Nederland en Dibevo (dierenspeciaalzaken) en is inmiddels afgerond. Naast de doelstelling om het loodgebruik tijdens de looptijd van de Green Deal te verminderen, bestaat ook de doelstelling om in 2027 een volledig loodvrije hengelsport te hebben.
Volgens de rapportage van de Green Deal vist op dit moment 17 procent van de sportvissers loodvrij. Toch komt er veel minder lood in het milieu terecht door het vissen dan aan het begin van de Green Deal werd aangenomen. Niet 500 ton per jaar, maar circa 25 ton. “De oorspronkelijke schattingen waren veel te hoog. Dat blijkt uit de monitoring die binnen de Green Deal is gedaan. En dat is goed nieuws.” Dit zegt Emiel Derks, projectleider bij Sportvisserij Nederland.
“Maar er is meer goed nieuws”, zegt Derks. “De bewustwording rondom dit onderwerp is enorm toegenomen en het aantal vissers dat loodvrije alternatieven verkiest is gestegen van circa 10 procent, drie jaar geleden tot ruim 17 procent nu. Er is dus gedragsverandering bereikt. Daarnaast hebben we ook het gesprek gezocht met fabrikanten en handelaren. Dit om ervoor te zorgen dat er loodvrije alternatieven in de schappen komen. Daar zie je ook langzaam vooruitgang, zo heeft de Europese koepel van handelaren inmiddels het juiste spoor te pakken.”
Derks denkt dat de komende jaren nog veel winst behaald kan worden. “Je ziet dat we de afgelopen jaren echt op stoom zijn gekomen, daarom blijven we de komende jaren ook doorgaan om de stip op de horizon, loodvrij vissen in 2027, te realiseren. Dat doen wij als Sportvisserij Nederland, maar we hebben met de partners van de Green Deal ook afgesproken om de samenwerking voort te zetten. De vorm waarin dat zal gebeuren is nog niet bekend.”
Het realiseren van de loodvrije visserij in 2027 wordt ook door de Europese Commissie ondersteund. Het Europees Chemicaliënagentschap (ECHA) heeft althans een volledig gebruiks- en verkoopverbod van vislood in de EU voorgesteld. “Zulke voorstellen van ECHA worden meestal overgenomen door de Europese Commissie. Maar ook als een verbod er komt, blijft er nog genoeg werk te doen om sportvissers te helpen bij de overstap naar loodvrije alternatieven.”
MEER INFORMATIE
Evaluatie Green Deal Sportvisserij Loodvrij