secundair logo knw 1

Duurzaamheid en energiezuinig, grondstoffen en rioolbeheer, digitalisering en kwaliteitsbewaking, bronbescherming en cybersecurity, het zijn enkele van de thema’s die centraal staan op Aqua Nederland, de driedaagse beurs die dinsdag 15 maart begint. Het is een bijzondere vakbeurs, na twee Covid-jaren kunnen waterprofessionals elkaar eindelijk weer zonder beperkingen fysiek treffen. In de evenementenhal in Gorinchem gaat het weer over de uitdagingen in de watersector, met als beursmotto: ‘Samen werken aan water’.

De coronacrisis wierp lange tijd een schaduw vooruit op de vakbeurs in Gorinchem. De online kick-off voor ondernemers in januari stond nog in het teken van de Covid-beperkingen: wat is de impact van omikron op de beurs? Blijven bezoekers thuis, was, zo bleek in de rondvraag, een vraag én zorg van sommige ondernemers die een plek op de beursvloer hadden gereserveerd en nog een ‘go/no go’-besluit moesten nemen over deelname. Een peiling onder potentiële bezoekers eind januari leerde dat ‘het sentiment’ positief was, stelde Easyfairs vast. En de versoepelingen die erop volgden gaven een boost aan de animo om elkaar weer fysiek en zonder beperkingen te treffen.

Op de beurs staan zo’n 350 exposanten, aldus de telling medio februari. Topman Jeroen van Hooff van Easyfairs Nederland is blij dat de beursorganisator na ‘twee zware jaren’ de beursdeuren weer kan openen. “Het waren niet alleen zware tijden voor onze medewerkers, maar ook voor onze exposanten en bezoekers. Nu is het tijd om onze deuren vol trots weer te openen, en dat zonder maatregelen. Er staat ons een prachtig en omvangrijk voorjaar te wachten.”

Drie themadagen
De beursorganisator pakt in Gorinchem de draad weer op met drie themadagen: ‘Proceswater Dinsdag’, ‘Waterschap Woensdag’ en ‘Drinkwater Donderdag’, met op elke dag een kennisprogramma in de conferentiezalen op de nieuwe bovenverdieping Next Level. Daar wordt verspreid over drie dagen in het Stedelijk Water Theater ook ingezoomd op het Stedelijk Water & Rioolbeheer, voorheen de RioleringsVakdagen die in Aqua Nederland is opgegaan. Met inbreng van onder andere Stichting RIONED, STOWA, WaterWindow, Lapinus Rockwool, VPDelta, het Instituut voor ondergrondse infrastructuur IKT, Stichting IKN, worden workshops en lezingen gegeven over rioolbeheer, nieuwe stedelijke waterconcepten en klimaatadaptieve maatregelen.

Kennisprogramma
In het kennisprogramma op de Next Level worden vele thema’s belicht die actueel zijn in de watersector. De Energie- en Grondstoffenfabriek verzorgt woensdagmiddag 14:30 uur voor de eerste keer een grootschalige inspiratiesessie tijdens Aqua Nederland over 'terugwinning grondstoffen bij de waterschappen'.

Andere onderwerpen die onder andere aan de orde komen: vervuiling koelwatersystemen met pathogenen als legionella (Kasper Kusters, H2O Biofouling Solutions; dinsdag 11 uur), circulaire upcycling bij renovatie rioolgemalen (Franjo Stakovic & Marco Pastoor, Circospin; dinsdag 13 uur), afvalwatertransport (CAPWAT CoP-bijeenkomst met bijdragen van De Dommel, Waternet, Sweco en Deltares, woensdag 10 uur), digital infrastructuur voor nieuw waterbeheer (Dick Klaassen, Hoppenbrouwers Techniek, woensdag 12 uur), energie uit regenwater (Fred Prins, GEP Watermanagement, woensdag 11 uur), cyberdreiging (Daan Klaassen vertelt over wereldwijde ransomware aanval op zijn bedrijf Hoppenbrouwers, donderdag 11:30 uur), uitdagingen voor drinkwaterbedrijven (Ruben Wentink, Dunea, donderdag 14:30 uur).

DEF Next Level 900

Next level
De vernieuwde bovenverdieping Next Level bestaat in totaal uit 5.800 vierkante meter aan beursvloer en congresruimte. Naast kennistheaters is ook de Innovatiestraat te vinden op de bovenverdieping die met nieuwe roltrappen is verbonden met de beurshal.

De Innovatiestraat is een gezamenlijk initiatief van Water Alliance en Easyfairs. Elf bedrijven tonen in de straat een nieuwe technologie of toepassing:

• MediOxi – Mobile Water(reuse) Solutions van Nijhuis Saur Industries en Van Remmen Technology;
• Smart Vislift van Vislift BV;
• Nanobubble generatoren voor gasinjectie in vloeistoffen van Moleaer;
• Drijflaagverwijderaar van Rolapac;
• Stikstofterugwinning uit digestaat met strippingtechnologie met zuivering van effluent in bestaande zuivering van Waterstromen BV;
• Innovatieprogramma voor klimaatdaptatie van Vpdelta+
• Quickscan Riolering en de WOP van Stadlandwater;
• BlueBloqs, opslag en hergebruik regenwater van FieldFactors;
• PlasticRoad, tijdelijke waterberging, waterafvoer én extreem lichte wegconstructie in één van PlasticRoad BV;
• Icabus, hergebruik van wc-papier van Purgatonia BV;
• Insigthnow actueel inzicht in waterniveaus van Munisense.

WIS Award
Op de Next Level is ook een plek voor de Aqua Business Lounge van ENVAQUA, Water Alliance & Netherlands Water Partnership (NWP). In de lounge worden op woensdag van 17 tot 18 uur pitches gehouden voor de verkiezing van de Water Alliance Innovation and Stimulation Award (WIS Award). Het is een voorproefje van de finale die plaatsheeft tijdens de European Water Technology Week van 19-22 september in Leeuwarden. De genomineerde ondernemers voor de WIS Award zijn: Laurens Verberne (Rolapac), Wilco Dijkstra (CE-Line BV), Judith le Fèvre (Ferr-Tech), Harry Müller (Q-Blue BV), Paul Mignot (Withthegrid), Roy Rosink (Jotem Water treatment) en Joost Paques (Paques Biomaterials).

Beste Werkgever en Techtalks
ENVAQUA reikt op woensdag (15:30 uur) in de Aqua Business Lounge de ‘Inspiratie Award Beste Werkgever’ uit. De prijs is voor het water- of milieutechnologiebedrijf dat talent het beste weet aan te trekken en te behouden. De jury bestaat uit Jeroen Rijnhart (CEW), Onno de Vreede (TKI Water & maritiem) en Stefanie Stubbé (Royal HaskoningDHV en winnaar van de verkiezing grootste talent op de Aquatech).

ENVAQUA organiseert voorts enkele zogeheten Techtalks in de Aqua Lounge. Dinsdag 15 maart (12 uur) staat in een bijenkomst met Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW) De Europese 'Best Available Technique REFerence documents Industrial Cooling Systems' (BREF ICS) centraal. Deze standaard voor industrieel koelen in de Europese Unie vormt de basis voor wetgeving en handhaving wordt na 20 jaar herzien. VEMW en ENVAQUA trekken samen op om input te geven aan Rijkswaterstaat die meepraat over de herziening. Tijdens de sessie wordt ingegaan op het standaardwerk en de herziening ervan.

Op dinsdag dragen TKI Watertechnologie, Water Alliance, ENVAQUA en Easyfairs ’s avonds (18 uur) zorg voor een diner voor exposanten en leden van de brancheorganisaties.

Op donderdag 10.00 uur is het de beurt aan de Expertgroep Legionella. Experts praten over legionella en warm tapwater in dialoog met verwarmingsexperts van NVI, de brancheorganisatie van de Nederlandse verwarmingsindustrie.

Om 13.00 uur op die dag wordt de Techtalk Technologie voor Afrika gehouden, samen met AMREF Flying doctors over de toepassing van watertechnologie in de landen waar AMREF Flying doctors actief is: Kenia, Uganda, Tanzania, Ethiopië, Senegal, Zuid-Afrika en Zuid-Sudan.

DEF Fitterij 900

Fitterijdemonstratie
Op de beurs worden fitterijdemonstraties gegeven met deelname van fitterijteams van Waternet, Waterbedrijf Groningen en Vitens. Het spektakel is een initiatief van Koninklijk Nederlands Waternetwerk (KNW) en Aqua Nederland. Het is de bedoeling dat de teams zo snel mogelijk een 150 mm GN/C drinkwater distributieleiding onder druk aanboren, vervolgens de aansluitleiding koppelen aan een meteropstelling en deze doorverbinden naar een tapkraan. Op het moment dat er water uit de tapkraan komt is het over en wordt de tijd gestopt.

MBO-ers op vakbeurs
Om jongeren te interesseren voor en te binden aan de watersector organiseert Koninklijk Nederlands Waternetwerk een excursie voor mbo’ers naar de Aqua Nederland Vakbeurs. MyTec - Nova College uit Beverwijk is in ieder geval van de partij. De leerlingen krijgen opdrachten en presentaties die inzicht geven in het werken in de watersector. In de aanloop naar de rondgang op de beurs hebben leerlingen een opdracht uitgewerkt, de besten mogen pitchen op de beurs met de mogelijkheid om een prijs te winnen.

Corona en Smart Badge
Per 25 februari zijn de meeste coronamaatregelen opgeheven. De basisadviezen die gehandhaafd blijven (handen schudden, hygiëne, ventileren), worden door Easyfairs Nederland nageleefd. Voor corona werkte Easyfairs al met zogeheten Smart Badges voor bezoekers. De badge is ook op de Aqua Nederland beschikbaar en geeft de bezoeker de mogelijkheid om info van stands te scannen. Na afloop ontvangt de bezoeker alle informatie van de gescande stands in zijn of haar mailbox.

Openingstijden
15 maart 2022 | 10:00 – 18:00 uur
16 maart 2022 | 10:00 – 18:00 uur
17 maart 2022 | 10:00 – 18:00 uur

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.