Het artikel over de waterkwaliteitsstresstest is gekozen tot het beste H2O-vakartikel dat in 2021 is gepubliceerd. In het ‘bijzonder goed geschreven’ artikel wordt de stresstest op heldere wijze beschreven, stelt de jury van de prijs. Het artikel mag ook winnen van de jury omdat ze de brede toepassing ziet van de waterkwaliteitsstresstest ‘om gezamenlijk te werken aan de waterkwaliteit in het daglicht van klimaatsverandering’.
Het artikel 'Waterkwaliteitsstresstest: gevolgen van klimaatverandering op sleutelfactoren gekwanificeerd' is geschreven door Marloes van der Kamp, Sebastiaan Schep, Bob Brederveld (Witteveen+Bos), Twan Cals (Wageningen University & Research) en Maarten Ouboter (Waternet). Het stuk is gebaseerd op een enquête, waarna met ‘beproefde tools en methoden in een aantal stappen de complexe materie wordt toegelicht’, zei juryvoorzitter Idsart Dijkstra. “Door de pragmatische insteek en door aan te sluiten bij de Ecologische Sleutelfactoren wordt het ogenschijnlijk eenvoudig. Het draait om drie instrumenten: de waterbalans, vereenvoudigde waterbalans en twee ecologische modellen.”
De auteurs maken, aldus de jury, op 'een mooie wijze' gebruik van het kader met een nadere toelichting. "Aan de hand van de casus Middelpolder verbinden de aueurs de theorie met de praktijk, met daarna (opnieuw in een kader) als toegift een tweede casus: Loenderveen."
Van de auteurs waren Bob Brederveld en Twan Cals aanwezig op het voorjaarscongres van het Koninklijk Nederlands Waternetwerk (KNW) in Breukelen om de prijs in ontvangst te nemen. Brederveld schetste in zijn dankwoord het belang van de waterkwaliteitsstresstest, onder verwijzing naar de Kamerbrief van IenW-minister Mark Harbers afgelopen week waarin staat dat de waterkwaliteit urgent begint te worden.
De observatie van de bewindsman leidde tot de interpretatie dat er naast de stikstofcrisis een waterkwaliteitscrisis aan zit te komen. “De verwachting is dat de impact alleen nog maar zal toenemen”, aldus Brederveld, die zei dat in de aanpak van de waterkwaliteit nog een waterkwaliteitsstresstest ontbrak. “En dat was voor ons aanleiding om deze handschoen op te pakken.”
In totaal werden 58 vakartikelen beoordeeld, vertelde juryvoorzitter Dijkstra. Twee artikelen werden uiteindelijk gelauwerd. Naast het winnende artikel over de waterkwaliteitsstresstest werd ook het vakartikel over het ICEAS-systeem op de rioolwaterzuivering (rwzi) in Weesp lof toegezwaaid door de jury. Het is een ‘mooi, openhartig artikel’, schetste Dijkstra. “In het artikel wordt de lezer door het opstartproces geloodst en wordt de technologie stap voor stap toegelicht, waarbij op een geweldige wijze gebruik is gemaakt van figuren en grafieken.”
Het artikel 'ICEAS in Weesp: meten is weten en omdenken' is geschreven door Berend Reitsma, Heleen Niele (TAUW), Hans van Fulpen en Manon Bechger (Waternet).