secundair logo knw 1

Foto: Rijkswaterstaat

De balgstuw Ramspol bij Kampen heeft een test met succes doorstaan, meldt Rijkswaterstaat. Daarmee is de opblaasbare dam klaar voor het aankomende stormseizoen.

Dit seizoen loopt van 15 oktober tot 15 april en aan de vooravond daarvan wordt gekeken naar het functioneren van de zes stormvloedkeringen in Nederland. Gisteren (3 oktober) was er een functioneringssluiting van Ramspol. De test wordt elk jaar uitgevoerd.

Rijkswaterstaat noemt de opblaasbare dam die in december 2002 is geopend, uniek in zijn soort. Het is de enige balgstuw ter wereld die als stormvloedkering dienst doet. Hiermee kan het Zwarte Meer van het Ketelmeer worden afgesloten, om zo het achterland te beschermen tegen hoogwater uit het IJsselmeer. 

Er zijn drie balgen van elk 80 meter lang met een totale inhoud van 21 miljoen liter. De balgstuw vormt opgeblazen een barrière van 10 meter hoog en 240 meter lang. De stormvloedkering sluit automatisch als door stormen het waterpeil stijgt tot een hoogte van 50 centimeter, in combinatie met een sterke noordwestenwind en stroming landinwaarts. Dat gebeurde eerder dit jaar op 15 januari.

3,5 miljoen liter lucht en 3,5 miljoen liter water
Tijdens de functioneringssluiting zijn in een uur tijd 3,5 miljoen liter lucht en 3,5 miljoen liter water in de drie ‘reuzeballonnen’ gepompt, zoals ook bij een reguliere sluiting gebeurt. De balgstuw blokkeerde de waterweg volledig. Het scheepvaartverkeer moest gedurende een groot deel van de dag omvaren.

Rijkswaterstaat spreekt van een geslaagde test; balgstuw Ramspol is klaar voor het nieuwe stormseizoen. Specialisten van Rijkswaterstaat inspecteerden het rubberen balgdoek met het oog op slijtage en veroudering. Hierbij maten zij ook de rek van het doek van de drie balgen.

Het inmiddels 21 jaar oude balgdoek is volgens Rijkswaterstaat nog in zo’n goede conditie dat dit voorlopig niet vervangen hoeft te worden. Daarmee houdt het doek het veel langer vol dan aanvankelijk werd verwacht. Zoals het er nu uitziet, gaat het doek nog tot ongeveer 2040 mee.

Eerder Maeslantkering en Hartelkering getest
Rijkswaterstaat voerde eerder op 16 september de jaarlijkse test uit bij twee Zuid-Hollandse stormvloedkeringen: de Maeslantkering en de Hartelkering. Het gebeurt slechts zeer zelden dat zij vanwege hoogwater hoeven te sluiten, wat dan altijd samen gebeurt. Daarmee worden ongeveer 1,5 miljoen mensen in het achterliggende Europoortgebied beschermd. Bij de keringen was in de zomer groot onderhoud uitgevoerd.

De functioneringssluiting duurde bij elkaar zo’n 6 á 7 uur. Het uitvaren, sluiten en afzinken van de twee armen van de Maeslantkering – enorme deuren van 210 meter breed, 22 meter hoog en 15 meter diep – nam daarbij ruim 1,5 uur in beslag. De test zorgde volgens Rijkswaterstaat voor de bevestiging dat beide stormvloedkeringen kunnen sluiten als dat nodig is.

Tweet RWS Midden over test Ramspol

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.