secundair logo knw 1

Watertechnologiebedrijven ondervinden minder nadelige gevolgen van de coronacrisis. Het aantal bedrijven dat medewerkers heeft ontslagen daalt, het percentage dat gebruik maakt van de regelingen voor werktijdverkorting neemt af, maar ook is het zo dat meer bedrijven investeringen op een lager pitje hebben gezet. Er zijn relatief maar weinig watertechbedrijven die kampen met financiële problemen.

Een en ander blijkt uit de vierde peiling van de WaterCoalitieNL (Water Alliance, NWP en Envaqua) onder watertechbedrijven in de watersector. Kanttekening: deze werd gehouden in september, dus voor de tweede golf in de coronacrisis. De derde peiling werd in juni gehouden.

In september daalde het aantal bedrijven dat aangaf op korte termijn onvoldoende werk te hebben voor alle werknemers (- 12%). Ook maakten minder bedrijven gebruik van de NOW of TOZO-regeling (33 procent in september, meer dan 50 procent in mei en juni). Dit is mogelijk te verklaren doordat een groot aantal bedrijven tussen april en juni al een aantal medewerkers heeft moeten ontslaan of contracten niet verlengd heeft, stelt de WaterCoalitieNL in een toelichting.

Om een beeld te krijgen van de effecten door de coronacrisis houden Water Alliance, NWP en Envaqua op verzoek van de Topsector Water & Maritiem periodiek een peiling. De ontwikkelingen gebruiken de netwerk- en koepelorganisaties in hun overleg met de overheid. Van de 45 aangeschreven bedrijven reageerden er 29. Ze zijn verdeeld over de sectoren drinkwater (48 procent), afvalwater (38 procent), proceswater (45 procent) en overig (52 procent).

Economie
De effecten van de huidige tweede golf zijn nog niet terug te zien in de resultaten. Hoe de impact ook is op de economie, de krimp waar al sprake van is raakt ook elke schakel in de watertechnologiesector, stellen de organisaties. “Van R&D en productie tot aan verkoop en export.”

De peilingen bevestigen dat de er sprake is van grote diversiteit in de sector, stelt directeur Hein Molenkamp van Water Alliance. Dat betreft de grootte, de marktsector waarin ze actief zijn en ook de vraag of bedrijven wel of niet exporteren. “Het is positief dat het aantal bedrijven dat mensen heeft moeten ontslaan of werktijdverkorting heeft moeten aanvragen is afgenomen. En het is goed om te zien dat bedrijven meer R&D investeringen doen dan in juni en mei.”

Het aantal respondenten dat aangeeft dat er verminderde R&D inzet is, is gedaald naar 14 procent. In april, mei en juni was dit nog 30 procent. Het percentage bedrijven dat geen investeringen meer doet is gestegen naar 38 procent, tegenover 27 procent in juni. “Dat is echter nog lager dan het aantal bedrijven in mei, toen gaf 48 procent aan geen investeringen meer te doen”, aldus de toelichting.

De organisaties zien in de vergelijking met de eerdere peilingen dat bedrijven maatregelen nemen om ondanks het verminderde werk door te gaan. Die hebben betrekking op werk (werktijdverkorting, andere taken, vakantiedagen opnemen), maar ook op bijvoorbeeld scholing. “Daarbij valt op dat er een verandering is in hoe bedrijven anticiperen op de effecten van de corona pandemie”, schrijft de coalitie.


 

Coronapandemie 900 b


Financiële problemen
Een kleine meerderheid (52 procent) verwacht niet of nauwelijks in financiële moeilijkheden te komen als gevolg van de maatregelen. In juni was dat nog 55 procent, in mei 42 procent. Van de respondenten geeft 10 procent aan financiële problemen te hebben. Bijna 7 procent verwacht over 2 maanden of later financiële problemen te krijgen, in mei lag dat percentage veel hoger: 31 procent.

Dat nog steeds veel bedrijven geen financiële problemen verwachten, heeft waarschijnlijk te maken met het relatief hoge aantal bedrijven dat geen of minder dan 10 procent omzetverlies heeft (48 procent). Ongeveer 10 procent heeft meer dan 40 procent omzet verloren, dit is minder dan in juni, toen had 15 procent meer dan 40 procent omzetverlies. Er zijn ook bedrijven die hun omzet zijn groeien als gevolg van de coronacrisis: zeven procent.

Voor bedrijven die exporteren is er weinig veranderd, zo blijkt uit de peiling van september. “Net als in juni geeft 15 procent van de bedrijven aan dat de export geheel is gestopt als gevolg van de coronacrisis. Het aantal bedrijven dat haar export heeft zien groeien als gevolg van de crisis is gedaald naar 7 procent en is daarmee lager dan juni (11 procent) en nog iets hoger dan mei (4 procent). Het aantal bedrijven dat geen impact ziet is gedaald van 33 procent in juni naar 22 procent in september.”

Bedrijven die belemmeringen ondervinden, melden 2 problemen bij de expert: klanten annuleren of stellen opdrachten uit en men heeft geen toegang tot de werklocatie.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.