De provincies Groningen en Drenthe en de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s hebben een beverbeheerplan vastgesteld. Het plan is nodig om bevers een goede plek te geven in de natuur van Groningen en Drenthe, zonder dat dit ten koste gaat van de waterveiligheid en de zorg voor voldoende water, schrijven de overheden.
Het plan is vastgesteld voor de duur van 5 jaar. In deze periode zetten de partijen in op onderzoek, monitoring en rapportage waardoor er geleerd kan worden van de ervaringen.
In het plan dat is op- en vastgesteld met inbreng van diverse natuur- en terreinbeherende organisaties, zijn werkafspraken gemaakt over het beheer van de beverpopulatie in beide provincies.
Drie zones
Volgens het plan zijn de provincies ingedeeld in drie zones, waar de bevers wel, niet of onder voorwaarden kunnen leven. Als een bever, een beschermd knaagdier, overlast of schade aanricht, zal allereerst de minst ingrijpende maatregel ingezet worden, aldus het plan.
In de groene zone is er voor bevers in Drenthe en Groningen een afwisselend leefgebied beschikbaar met beken, meren en laagveenmoerassen die onderling verbonden zijn.
In de oranje zone, die voor een groot deel uit landbouwgebied bestaat, kan een bever zich vestigen, mits zijn gedrag geen negatief effect heeft op de omgeving. Vergoeding van gewasschade en maatwerkoplossingen zijn beschikbaar.
De rode zone is een laaggelegen gebied waar bevers een risico zijn voor de waterveiligheid. Een bever zal hier op een diervriendelijke manier worden gevangen en overgeplaatst naar de groene zone. Dit gebeurt in opdracht van de provincie. In Drenthe zijn geen rode zones.
Gerechtelijke procedures
In Midden- en Zuid-Nederland komen al langere tijd bevers voor. In het noorden is de bever jaren geleden opnieuw geintroduceerd in het Hunzedal, met het idee dat het dier van daaruit ook andere Noord-Drentse en Groningse beekdalen zou koloniseren.
Eind 2019 is in de omgeving van Zuidlaren/Onnen een bever vast komen te zitten in een muskusrattenklem van waterschap Hunze en Aa’s. Het Openbaar Ministerie klaagde het waterschap aan voor het opzettelijk vangen van de bever (en ook de otter). De rechter achtte opzet niet bewezen en stelde het OM afgelopen december in het ongelijk, dat daarop in hoger beroep ging.
Limburg
In andere provincies leidt het doden van bevers niet tot gerechtelijke procedures. In Limburg zijn er tussen december 2019 en april 2020 30 bevers gedood, omdat de dieren schade veroorzaakten. Het groeiend aantal bevers leidt ertoe dat de dieren steeds vaker op minder geschikte plekken in het watersysteem voorkomen, stelt het Waterschap Limburg dat bevoegd is om in te grijpen op plaatsen waar het dier voor blijvende schade zorgt, zoals holen in dijken en oevers.
Het waterschap schat in dat er ongeveer 1.100 bevers leven in de zuidelijke provincie en wil jagers op grotere schaal gaan inzetten om bevers af te schieten.