secundair logo knw 1

Per- and polyfluoroalkylstoffen (PFAS) komen in de Verenigde Staten in bijna de helft van het kraanwater voor. Dat blijkt uit een federale studie van de United States Geological Survey (USGS). Het onderzoek richtte zich op 32 afzonderlijke PFAS-verbindingen. De meest aangetroffen verbindingen waren PFBS, PFHxS en PFOA. Op het onderzoek volgde een wetsvoorstel om de PFAS-vervuiling van drinkwater aan banden te leggen.

De tussentijdse gezondheidsnormen die de Environmental Protection Agency (EPA) in 2022 uitvaardigde voor PFOS en PFOA werden overschreden in elk monster waarin ze werden gedetecteerd, aldus USGS, een agentschap van de Amerikaanse overheid dat in juli het onderzoek presenteerde.

Uitgebreid onderzoek
Er werden kraanwatermonsters op 716 locaties genomen in huizen, kantoren en scholen in het hele land. "Wetenschappers van USGS hebben water getest dat direct uit de gootsteen van mensen in het hele land is opgehaald. Dit is het meest uitgebreide onderzoek tot nu toe naar PFAS in kraanwater uit zowel privébronnen als openbare voorraden", aldus onderzoekshydroloog Kelly Smalling, hoofdauteur van het onderzoek.

Smalling bracht zelfs wat water in van haar huis in New Jersey. Testen toonden aan dat ook haar water verontreinigd was. "Het is geen verrassing," zei ze tegen The Washington Post. "New Jersey is een hotspot voor PFAS."

In de buurt van stedelijke gebieden en potentiële PFAS-bronnen werden de meeste vervuilde monsters gevonden. Die resultaten komen overeen met eerder onderzoek waaruit bleek dat mensen in stedelijke gebieden een grotere kans hebben op blootstelling aan PFAS. Wetenschappers van USGS schatten dat ongeveer 75 procent van het stedelijke leidingwater ten minste één soort PFAS bevat, vergeleken met ongeveer 25 procent van het leidingwater op het platteland.

Wetsvoorstel
De uitkomst van het USGS-onderzoek was voor senator Kirsten Gillibrand reden om de Clean Water Standards for PFAS Act van 2023 aan te kondigen. Het wetsvoorstel verplicht onder meer EPA om waterkwaliteitscriteria te ontwikkelen voor alle meetbare PFAS of groepen van PFAS binnen drie jaar. Voorts moet EPA voor 8 prioritaire industriecategorieën waarvan bekend is dat ze PFAS lozen, richtlijnen en normen opstellen voor PFAS-concentraties in effluent.

Gillibrand: "Het is onaanvaardbaar dat giftige PFAS-chemicaliën de watervoorziening van gemeenschappen in het hele land binnendringen. Ik ben er trots op dat ik de Clean Water Standards for PFAS Act van 2023 introduceer om de allereerste federale limieten voor PFAS vast te stellen en om te voorkomen dat vervuilers onze waterwegen verontreinigen. Mensen die in de Verenigde Staten wonen verdienen toegang tot schoon en veilig drinkwater."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Is dit niet wat eenzijdige berichtgeving? Op Wikipedia staat te lezen: "Op 29 mei 2024 werd bekend dat door The Ocean Cleanup voor de 100e keer plastic afval uit de Grote Oceaan gehaald is. In totaal werd er met die 100 keren 385.000 kilogram opgevist" waarbij wordt verwezen naar nu.nl. Zelfs als de 11,5 miljoen kilo gehaald is (30 keer zo veel als in het geciteerde bericht) dan is dat nog steeds geen 1 procent van de geschatte hoeveelheid plastic in de oceanen (2-8 miljoen ton, volgens schattingen VN). Maar wat voor ons technologen denk ik zeer interessant is en ook in dit vakblad aandacht verdient, zijn de onbedoelde mogelijke schadelijke effecten voor het zeeleven. Hierover is een congres in Liverpool geweest in 2020. Mogelijk is er inmiddels meer onderzoek naar gedaan. In een artikel uit 2020 legde De Correspondent bloot welke keerzijdes er aan een goedwillende techniek als de Ocean Cleanup kunnen zitten en het spanningsveld tussen iets willen oplossen en de vraag voldoende breed in kaart hebben (https://decorrespondent.nl/11379/niemand-weet-welk-probleem-the-ocean-cleanup-eigenlijk-oplost/4ab9e62f-1927-0845-3b42-426dba6ac6b3). Een hoekje ethiek der techniek zou niet misstaan in een vakblad als H2O, lijkt me.
Leuk verhaal maar het klopt niet, helemaal niet. Ik woon al 72 jaar in de lage uiterwaard  bij km paal 951 en sinds RvdR  ( 2012) komt er meer water door de IJssel . Kom maar eens een middagje praten dan leg ik uit.
Because it's somebody elses computer you can blame someone else? :-) Lekker makkelijk. De burger weer opzadelen met extra kosten die door mensen die het beleid maken en zelf waarschijnlijk de rekening niet hoeven te betalen :-)
Waar waren de peer reviewers van Water Research?