secundair logo knw 1

Het landelijke Deltaplan Biodiversiteitsherstel krijgt een specifiek Noord-Hollandse uitwerking. Vijftien Noord-Hollandse organisaties presenteerden in het document ‘Groen Goud’ hun plannen daarvoor en de provinciale politiek reageerde enthousiast. De geraamde kosten: 90 miljoen.

Tot de vijftien organisaties behoren terreinbeheerders, natuur- en milieuorganisaties, landbouworganisaties, onderwijsinstellingen en Rabobank kring Noord-Holland Noord. Ze willen meer biodiversiteit in natuur- en landbouwgebieden. “Het landelijke Deltaplan wordt breed gedragen door de organisaties. Met dat als vertrekpunt hebben we een provinciale vertaalslag gemaakt", vertelt Erna Krommendijk van de Milieufederatie Noord-Holland, een van de iniatiefnemers.

Natuur en landbouw
In Groen Goud worden maatregelen voorgesteld om de biodiversiteit te vergroten in natuur- en landbouwgebieden. In eerste instantie zal de nadruk liggen op het voltooien van het Nationaal Natuurnetwerk en het verbeteren van de natuurkwaliteit. De komende jaren moeten er vijf actieplannen worden opgesteld en uitgevoerd. “Er komt bijvoorbeeld een plan voor vismigratie in Waddenzee en IJsselmeer en voor de zachte overgangen tussen land en water bij de IJssel- en Markermeerdijken. Ook willen we een strandreservaat realiseren in de kustzone.”

Om de biodiversiteit op 15.000 hectare landbouwgebied te vergroten worden meerdere voorstellen gedaan. De initiatiefnemers verwachten op korte termijn forse stappen te kunnen zetten om de hoeveelheid akkernatuur en kruidenrijk grasland uit te breiden.

“De komende 4 jaar gaan we de plannen verder uitwerken en uitvoeren, stelt Krommendijk. We zullen verder uit moeten werken wat we aan ondersteuning op het gebied van beleid en wetgeving nodig hebben en anderzijds zullen we praktisch gaan experimenteren in living labs met verschillende maatregelen om de biodiversiteit te bevorderen.”

Steun van de overheid
Om de maatregelen uit Groen Goud uit te kunnen voeren is steun van de provincie nodig, zowel bij wet- en regelgeving als bij de financiering. De initiatiefnemers vragen negentig miljoen euro voor de komende vier jaar. Krommendijk: “Tijdens een recent verkiezingsdebat bleken de lijsttrekkers erg enthousiast. Dat is natuurlijk een hoopvol signaal.”

Ook de waterschappen in Noord-Holland zijn wat Milieufederatie Noord-Holland betreft van harte uitgenodigd om mee te doen. Waterschappen kunnen een bijdrage leveren op de oevers en bermen waar waterschappen verantwoordelijk zijn. Maar bijvoorbeeld ook door te experimenteren met het geven van kortingen op waterschapsbelastingen aan boeren die zich inspannen voor meer biodiversiteit. Daarvoor is wel een wijziging van de waterschapswet nodig, dus dat zal niet vanzelf gaan. Er zijn al gesprekken geweest en ze willen aanhaken.

 

MEER INFORMATIE
Groen Goud, Deltaplan Biodiversiteitsherstel voor Noord-Holland (pdf)

De vijftien organisaties achter het Deltaplan Groen Goud zijn: Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, LTO Noord Noord-Holland, Vereniging BioNH, NLG Holland, agrarische collectieven De Lieuw, Hollands Noorden, Water, Land & Dijken en Noord-Holland Zuid, onderwijsinstelling Clusius College, Amsterdam Green Campus, Bureau Wijnland en de Rabobank kring Noord-Holland Noord.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen 
10.000.000 kilo zout per schutting? Klopt dat wel?
Wat voor de Waddenzee geldt evenzeer voor de wateren in de Zuidwestelijke Delta. Er is dingend behoefte aan zoet water en sediment/ slib om de dynamiek daar terug te brengen. En zo met klimaatverandering te kunnen omgaan. 
Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.