secundair logo knw 1

De Lekdijk bij Salmsteke wordt ingepakt | Foto Stichtse Rijnlanden

Door de hoge waterafvoer in de rivieren en de aanhoudende regen, hebben waterschappen hun handen vol om de wateroverlast binnen de perken te houden. Bodems zijn doorweekt, beekdalen volgelopen en langs de rivieren stijgt het water in de uiterwaarden en polders. De komende dagen blijft de situatie ongewijzigd door voortdurende regen en een nieuwe waterpiek in de Rijn, die in de laatste dagen van het jaar wordt verwacht.

Door de golf zal water hoger tegen de dijken staan langs de Rijn, Nederrijn, Waal en Merwede, schrijft Waterschap Rivierenland. Meer uiterwaarden en buitenpolders stromen vol. In het gehele rivierengebied treedt kwel op, bericht het waterschap.

De Stichtse Rijnlanden opende in antwoord op de watergolf coupures in de zomerdijk tussen Tull en ´t Waal en Wijk bij Duurstede, waardoor de uiterwaarden onder water lopen. Medewerkers hebben de dijk bij Salmsteke (gemeente Lopik) ingepakt. De dijk is recent versterkt en voorzien van een nieuwe toplaag. Om te voorkomen dat deze nieuwe kleilaag wegspoelt, zijn krammatten aangebracht.

Bevers
Stichtse Rijnlanden ziet veel activiteit van bevers. Ze zitten in de uiterwaarden langs de Nederrijn en Lek. Als het water stijgt zwemmen ze met het water mee naar een droge plek, schrijft het waterschap. "Als het water tegen de dijk aanstaat, kunnen ze een hol graven in de dijk." Er is tot dusverre geen schade aangetroffen.

De waterstanden van de IJssel, de Vecht en de Sallandse weteringen zijn hoog, schrijft Waterschap Drents Overijsselse Delta. Op diverse plekken is er wateroverlast, zoals ondergelopen weilanden, fietspaden en wegen. En de hoogwaterpiek op de Vecht komt nog, aldus het waterschap. De vrijwillige dijkwacht blijft voorlopig actief langs de Kampereilanden, de Vecht en de Sallandse Weteringen om te helpen met de dijkinspecties op diverse plekken in het werkgebied.


H2O WM WM eng DEF


IJsselmeer
De waterstand op het IJsselmeer is nu 35 cm boven NAP en overstijgt in de komende dagen waarschijnlijk het alarmeringspeil van NAP +0,4m, schrijft Hollands Noorderkwartier. Dit peil houdt het hoogheemraadschap aan om extra maatregelen te nemen, zoals het sluiten van stormdeuren en het (gericht) lopen van dijkinspecties. Langs de IJsselmeerkust blijft Alarmfase 1 van kracht. Als extra voorzorgsmaatregel zijn de deuren van de Stontelerschutsluis nabij Den Oever gesloten.

De waterstand op Waddenzee kwam zaterdagochtend met 4.12 +NAP niet zo hoog als was voorspeld, meldt Hunze en Aa’s. “Het water liep in Delfzijl wel over de kade, maar minder als verwacht.”

Friese boezem
Het Woudagemaal in Lemmer blijft ook tijdens de kerstdagen draaien, meldt Wetterskip Fryslân. Dit is nodig om de waterstand in de Friese boezem onder controle te houden nu er ook de komende dagen nog volop regen wordt verwacht. Door de hoge waterstand in de Waddenzee is het nauwelijks mogelijk om vanuit het Lauwersmeer water af te voeren naar zee, schrijft het waterschap.

De waterstand in de Roer bij Vlodrop is zo hoog dat Waterschap Limburg vrijdagavond noodschotten en zandzakken heeft geplaatst. De verwachte piek was evenwel minder hoog dan verwacht, zodat het waterschap geen problemen verwacht.

 

WATERSTAND RIJN
© Rijkswaterstaat
Vanaf vrijdag is er een nieuwe stijging ingezet in de waterstand van de Rijn en zal de 13 meter +NAP waarschijnlijk weer bereikt worden op zondag 24 of maandag 25 december, schrijft Rijkswaterstaat. "Deze zal vooral worden veroorzaakt door neerslag die nog moet vallen, met name in Duitsland, daarom is de onzekerheid groot."
Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Kees rodenburg · 11 months ago
    Beste dijkbewakers en andere harde waterwerkers,  uit de beschikbare gegevens kan ik niet goed afleiden hoe ik de ernst van de waterhoogte en waterafvoer bij Lobith moet lezen - ik mis een beschrijving van de figuren. Daarom doe ik zelf een poging. Tussen 26 december en 7 januari wordt een stijging van de waterhoogte verwacht van 9.15 m naar 9.40 m en een debiet toename van 21000 naar ca. 23000 m3/'s. Deze toenamen vallen binnen de als normaal te verwachten waarden voor deze parameters. Is het daarom correct om te concluderen dat  het probleem van de wateroverlast in het Rijn/lek gebied niet zozeer de waterhoogte en -hoeveelheid is, maar de aanhoudendheid en daarmee de kwaliteit (sompigheid van de grond) van de dijken?  Ik hoor graag van jullie. Met vriendelijke groet, Kees 
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.