Hoogheemraadschap Delfland gaat drie vissenbossen plaatsen om te onderzoeken of deze bossen een positieve bijdrage leveren aan het leefgebied voor trekvissen in vaarten en kanalen. In de Vinkeveense Plassen wordt iets soortgelijks overwogen. “Historisch hoort er gewoon hout in het water.”
In de Delftse Schie en in de Vliet bij Leidschendam-Voorburg gaat Hoogheemraadschap Delfland de effectiviteit van vissenbossen onderzoeken. De proef zal drie jaar duren. Om de visstand te verbeteren en de biodiversiteit van het water te vergroten, worden er ook in de Utrechtse Vinkeveense Plassen vissenbossen geplaatst.
Schuil- en voedselplaats
Vissenbossen zijn constructies met palen en takken. Ze zijn voornamelijk bedoeld als schuil- en voedselplaats voor vissen. Jan Kamman, afdelingshoofd Onderzoek & Advisering bij Sportvisserij Nederland verrichtte eigen onderzoek naar de effectiviteit van visbossen. “Dat was een kleinschalig onderzoek in visvijvers, dat we op korte termijn zullen publiceren. De resultaten waren zeer positief. Er zijn verschillende soorten vissenbossen mogelijk. Grofweg kun je zeggen dat grotere takken en grovere bossen grotere vissen aantrekken en kleinere structuren aantrekkelijker zijn voor kleinere vissen.”
Bossen vormen oase
"Historisch gezien hoort er gewoon hout in het water”, zegt Kamman. “Veel vissen hebben baat bij de aanwezigheid van dood hout. Maar in Nederland hebben we dat er overal uitgehaald. De vissen hebben dus minder plekken om te schuilen. Lege, structuurloze wateren zijn daarmee slecht voor de visstand. Vissenbossen vormen een soort oase – net als een scheepswrak op de bodem van de zee – en trekken talloze vissen aan.”
Maar volgens Kamman hebben niet alleen vissen baat bij de vissenbossen in het water. Ook andere dieren kunnen er hun voordeel mee doen. “Het is een ecologische verrijking. Ook macrofauna is bijvoorbeeld afhankelijk van dood hout. Voor de diversiteit van je gebied is het een grote plus. Het lijkt me goed voor de visstand en de kwaliteit van de Nederlandse wateren dat er meer vissenbossen komen en dat er nu op grotere schaal onderzoek naar wordt gedaan.”