Waterschap Brabantse Delta is al vijftig jaar gevestigd op een landgoed: Landgoed Bouvigne. Dat viert het waterschap met het oprichten van een nieuw platform voor kennisuitwisseling rond klimaatverandering en de samenwerking met Vlaanderen, de Bouvigne Water Academie.
Met de lancering van de Bouvigne Water Academie zegt het waterschap een vrijplaats te willen bieden voor het nadenken over klimaatverandering en de gevolgen ervan. Doel van de academie is ruimte te bieden aan de samenwerking tussen overheden, organisaties, kennisinstellingen en het bedrijfsleven versterken.
Ook de samenwerking met Vlaanderen is een onderwerp voor de academie. “De zogeheten waterbom in Limburg en delen van België en Duitsland in 2021 en het daaropvolgende onderzoek van Deltares heeft aangetoond dat het weer extremer wordt”, laat Barend Pelgrim van waterschap Brabantse Delta weten.
Het is volgens Pelgrim belangrijk een goede band met Vlaanderen op te bouwen aangezien dit een aangrenzend gebied is. "Wij zijn van elkaar afhankelijk. Bovendien, in tegenstelling tot veel beleid, houdt water zich niet aan landsgrenzen."
Kennisuitwisseling is het centrale thema. "Dat verklaart ook de A van academie. De doelgroep kan afhankelijk van het type evenement verschillen van dan weer het bestuurlijke netwerk, dan weer het brede publiek."
Dit kan in de vorm van themabijeenkomsten, een lezing of een voortzetting van de winterschool die afgelopen najaar plaatsvond. "Met de Bouvigne Water Academie willen wij op verschillende momenten per jaar bij elkaar komen om een bepaalde kennisuitwisseling te doen."
Brabantse Delta doet een beroep op denkkracht van buitenaf om te komen tot een interessant programma voor de academie. Hiervoor is een adviesraad opgezet met daarin onder andere voormalig dijkgraaf Tanja Klip-Martin, Joks Jansen (praktijkhoogleraar Tilburg University), Marijke Huysmans, hoofddocent aan KU Leuven en VU Brussel en Europarlementariër Tom Berendsen.