secundair logo knw 1

De Groote Lucht

De bouw van de nieuwe zuivering in Vlaardingen is weer een stap dichterbij. De gemeente en Hoogheemraadschap van Delfland hebben conceptafspraken gemaakt over de bouw en inrichting van de nieuwe De Groote Lucht op bedrijventerrein Vergulde Hand West. Deze betreffen onder meer de emissie van geur en geluid, aspecten van de nieuwe awzi die onder omwonenden weerstand opriepen tegen de bouw.

Het plan is om begin 2027 te beginnen met de bouw van de nieuwe De Groote Lucht. De awzi moet dan in 2030 operationeel zijn. Voordat het zover is, moet het algemeen bestuur eerst nog instemmen met het investeringsplan en het benodigde krediet.

Dat bestuur verkoos september vorig jaar nieuwbouw boven renovatie van de bestaande awzi, dit met de aanname dat in de periode 2025-2027 de nieuwe zuivering zou worden gerealiseerd. Dat lukt dus niet.

Er waren bezwaren tegen nieuwbouw. Belanghebbenden (omwonenden, bedrijven, natuurorganisaties) vreesden geur- en geluidsoverlast. De gemeente wilde geen vestiging van zware industrie op de vrijkomende grond bij ontmanteling van de oude zuivering.

Conceptafspraken
De bezwaren zijn weggenomen getuige de conceptafspraken die gemeente en hoogheemraadschap hebben gemaakt over de bouw van de nieuwe awzi op bedrijventerrein Vergulde Hand West.

Delfland heeft op grond van berekeningen aangetoond dat de geuruitstoot van de nieuwe awzi beneden de wettelijke norm blijft. In aanvulling op de wettelijke eisen spreken Delfland en gemeente af dat de geurbelasting niet mag leiden tot beperking van de ontwikkeling van bedrijventerrein op het overig deel van Vergulde Hand West en van de ontwikkelingen in het gebied ten noorden van de metrolijn, staat in de Nota van Uitgangspunten.

Volgens de afspraken, waar de gemeenteraad van Vlaardingen overigens nog mee moet instemmen, komt er een monitoringsplan. Met sensoren (zoals zogenoemde e-noses) worden emissie van geur en geluid gemeten, zodat Delfland snel kan reageren als er sprake is van overschrijding van de vastgestelde normen. De kosten voor deze extra monitoring komen voor rekening van het hoogheemraadschap.

Delfland zal op de nieuwe awzi extra schoon water produceren dat kan worden ingezet in het gebied in tijden van droogte. Dit water wordt via de Krabbeplas geleid, ter verbetering van de zwemwaterkwaliteit, zoals vastgelegd in het Kwaliteitsprogramma Nieuw Waterland. Delfland zal het gehele terrein voorzien van groene randen.

Na sloop van de huidige awzi komt het Maasoeverzoneterrein aan de Nieuwe Waterweg beschikbaar voor nieuwe bedrijven. Het terrein is eigendom van Delfland en zal dat verkopen na buitengebruikstelling (planning: 2030) en de daaropvolgende sloop van de zuivering.

Op de locatie van de nieuwe awzi staat de tijdelijke woonwijk Mrija voor vluchtelingen uit Oekraïne. De bewoners mogen daar tot uiterlijk 1 juli 2026 blijven. Vlaardingen levert de grond voor de awzi uiterlijk 1 april 2027 bouwrijp op.

Extra kostenpost
Dat pas in 2027 begonnen kan worden met de bouw, houdt in dat de huidige zuivering, die aan het einde van haar levensduur is, tot 2030 moet blijven draaien en dat is minstens twee jaar langer dan voorzien. Dat betekent een extra kostenpost van 24 miljoen euro voor het hoogheemraadschap.

Want om de zuivering verantwoord draaiende te houden moeten er flink wat aanpassingen worden gedaan, zoals in de procesautomatisering. Om het afvalwater binnen de huidige lozingseisen te kunnen zuiveren, is het voorts noodzakelijk om een opslag en doseerinstallatie voor aluminiumchloride te realiseren.

Ook moet er een extra primair slibindikker komen, alsook een extra bandindikker, een derde centrifuge en moeten de CV-ketels worden vervangen. Voorts wordt geadviseerd om de groengasinstallatie voor 2030 te vervangen en te vergroten.

In deze opsomming zit nog niet het krediet voor aanpassing van het denitrificerend zandfilter, nodig om aan de lozingseisen te kunnen voldoen. Het investeringsplan daarvoor moet uiterlijk 2026 worden vastgesteld.


UPDATE 7 SEPTEMBER
Hoogheemraadschap van Delfland laat weten dat het terrein op 1 april 2027 beschikbaar moet zijn voor de bouw van de nieuwe installatie en niet op 31 december 2026, zoals vermeld. Dit is aangepast.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.