Brabant Water mag tot 2022 jaarlijks 225 miljoen kubieke meter grondwater onttrekken ten behoeve van de waterproductie. Om zich aan dat plafond te kunnen houden moet het bedrijf de komende jaren de groeiende vraag naar water zien af te vlakken. Het gaat tot 2022 om een besparing van 5 miljard liter water, laat het waterbedrijf weten.
Het Brabantse waterbedrijf dat drinkwater maakt van uitsluitend grondwater, heeft vorige week een plafond met de provincie afgesproken, omdat onderzoeken hebben aangetoond dat op sommige plekken de waterdruk van het grondwater afneemt. De oorzaken daarvan zijn niet geheel duidelijk, maar de onderzoeksresultaten waren voor de provincie genoeg reden om nieuwe afspraken te gaan maken met de partijen die het meeste grondwater gebruiken.
Brabant Water onttrekt als drinkwaterleverancier veel grondwater in Noord-Brabant en maakte met de provincie als eerste afspraken over een plafond. Het afgesproken maximum ligt nog altijd hoger dan in het verleden. De groei wordt afgevlakt, zegt woordvoerder Ilse de Groot. “We gaan minder meer onttrekken.”
Afvlakken
‘Minder meer’ betekent dat het waterbedrijf aan de afzetkant de voorziene groei van vraag naar water moet zien te temperen. “De modellen laten zien dat de watervraag zal groeien met 2 procent per jaar”, stelt De Groot. De ambitie is om deze groei af te vlakken tot 1 procent in 2022, zegt ze. “Deze afvlakking zal geleidelijk gaan. Hiervoor is een periode van 5 jaar afgesproken. Dit zou concreet een besparing opleveren van 5 miljard liter water.”
Brabant Water wil de afvlakking bereiken met waterbesparende maatregelen, gericht op de eigen bedrijfsvoering, huishoudens, bedrijfsleven en waterpartners. De maatregelen zullen deels gericht zijn op bewustwording. Met campagnes wil het waterbedrijf gebruikers aanzetten tot slim watergebruik. De Groot: “Dat gebeurt online, offline en via ons educatieplatform lesjedorst.nl”.
Spoelwater terugwinnen
Het waterbedrijf gaat voorts het eigen watergebruik optimaliseren door te investeren in units die spoelwater terugwinnen. Verder wordt ingezet op verder onderzoek naar innovatieve technieken in nieuwbouwprojecten en bij renovaties.
De provincie gaat na de deal met het waterbedrijf om tafel met andere grote - industriële - grondwateronttrekkers om te praten over een plafond. “Ook gaan we in overleg met de boeren over de beregening uit grondwater en met de waterschappen, die het waterpeil moeten opzetten en het water ook langer moeten vasthouden in het systeem in plaats van dat snel uit te malen”, zegt gedeputeerde Johan van den Hout.