secundair logo knw 1

Foto Brabant Water

Brabant Water mag tot 2022 jaarlijks 225 miljoen kubieke meter grondwater onttrekken ten behoeve van de waterproductie. Om zich aan dat plafond te kunnen houden moet het bedrijf de komende jaren de groeiende vraag naar water zien af te vlakken. Het gaat tot 2022 om een besparing van 5 miljard liter water, laat het waterbedrijf weten.

Het Brabantse waterbedrijf dat drinkwater maakt van uitsluitend grondwater, heeft vorige week een plafond met de provincie afgesproken, omdat onderzoeken hebben aangetoond dat op sommige plekken de waterdruk van het grondwater afneemt. De oorzaken daarvan zijn niet geheel duidelijk, maar de onderzoeksresultaten waren voor de provincie genoeg reden om nieuwe afspraken te gaan maken met de partijen die het meeste grondwater gebruiken.

Brabant Water onttrekt als drinkwaterleverancier veel grondwater in Noord-Brabant en maakte met de provincie als eerste afspraken over een plafond. Het afgesproken maximum ligt nog altijd hoger dan in het verleden. De groei wordt afgevlakt, zegt woordvoerder Ilse de Groot. “We gaan minder meer onttrekken.”

Afvlakken
‘Minder meer’ betekent dat het waterbedrijf aan de afzetkant de voorziene groei van vraag naar water moet zien te temperen. “De modellen laten zien dat de watervraag zal groeien met 2 procent per jaar”, stelt De Groot. De ambitie is om deze groei af te vlakken tot 1 procent in 2022, zegt ze. “Deze afvlakking zal geleidelijk gaan. Hiervoor is een periode van 5 jaar afgesproken. Dit zou concreet een besparing opleveren van 5 miljard liter water.”

Brabant Water wil de afvlakking bereiken met waterbesparende maatregelen, gericht op de eigen bedrijfsvoering, huishoudens, bedrijfsleven en waterpartners. De maatregelen zullen deels gericht zijn op bewustwording. Met campagnes wil het waterbedrijf gebruikers aanzetten tot slim watergebruik. De Groot: “Dat gebeurt online, offline en via ons educatieplatform lesjedorst.nl”.

Spoelwater terugwinnen
Het waterbedrijf gaat voorts het eigen watergebruik optimaliseren door te investeren in units die spoelwater terugwinnen. Verder wordt ingezet op verder onderzoek naar innovatieve technieken in nieuwbouwprojecten en bij renovaties.

De provincie gaat na de deal met het waterbedrijf om tafel met andere grote - industriële - grondwateronttrekkers om te praten over een plafond. “Ook gaan we in overleg met de boeren over de beregening uit grondwater en met de waterschappen, die het waterpeil moeten opzetten en het water ook langer moeten vasthouden in het systeem in plaats van dat snel uit te malen”, zegt gedeputeerde Johan van den Hout.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.