In het West-Brabantse Kruisland begint Brabant Water deze maand met de voorbereidingen voor een pompproef. Daaruit moet blijken of het gebied geschikt is voor drinkwaterwinning. Brabant Water wil hier dan jaarlijks 3,5 miljoen kubieke meter oppompen om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen.
Net als veel andere drinkwaterbedrijven moet Brabant Water hard werken om voldoende en schoon drinkwater te kunnen blijven leveren. Door klimaatverandering, bevolkingsgroei, nieuwbouw en toegenomen consumptie stijgt de vraag en daardoor verwacht het in de nabije toekomst vooral in West-Brabant problemen.
In de afgelopen jaren is daarom samen met de provincie Noord-Brabant en gemeenten, natuur- en waterorganisaties gezocht naar een kansrijke locatie voor grondwaterwinning in deze regio. Dat moest een locatie zijn waar – aldus Brabant Water - de effecten op de omgeving minimaal zijn.
Ten noordoosten van Kruisland, tussen Roosendaal en Steenbergen, heeft het drinkwaterbedrijf uiteindelijk een stuk grond aangekocht. Daar wordt dit jaar met een pompproef onderzocht wat de effecten van een mogelijke waterwinning zijn en wat de grondwaterkwaliteit is in het gebied.
Meetpunten
De proefopstelling bestaat uit een onttrekkingsput op de hoofdlocatie nabij de Gastelseweg en elf diepe meetpunten op verschillende locaties binnen een straal van 2 kilometer rondom de onttrekkingsput.
Het boren, installeren en afwerken van de 250 meter diepe onttrekkingsput en de meetpunten duurt ongeveer zes maanden. Het onttrekken en meten van grondwater zal in het najaar plaatsvinden.
Op basis van de onderzoeksresultaten, ecologische analyses en de belangen van de omgeving wordt begin 2023 besloten of de volgende stap wordt gezet richting een waterwingebied voor drinkwater. "Dat gebeurt in nauwe samenspraak met de omgeving", benadrukt Tessa van Beurden, woordvoerder van Brabant Water.
Grondwaterconvenant
In Brabant staat het grondwater onder druk. Dertien partijen, waaronder Brabant Water, ondertekenden daarom vorige maand een convenant met afspraken om de balans te herstellen en te bewaken. Dat betekent dat ook naar andere bronnen voor drinkwater wordt gezocht en naar mogelijkheden om het gebruik te beperken.
Voor de nabije toekomst biedt dat volgens de woordvoerder echter geen soelaas. "Wel zoeken we daarom naar een passende drinkwaterbron, nadrukkelijk in goede balans met natuur, landbouw en omgeving."
ZLTO, de belangenvereniging voor boeren en tuinders, heeft eerder al de nodige zorgen uitgesproken over de mogelijke drinkwaterwinning in Kruisland. Zo zou uit berekeningen blijken dat de grondwaterstand in de omgeving plaatselijk met enkele centimeters kan gaan dalen. Ook daarover moet de proef volgens Van Beurden uitsluitsel geven.
MEER INFORMATIE
Toelichting Brabant Water
Bericht ZLTO over waterwinning bij Kruisland
H2O-bericht: Dertien partijen werken samen aan betere grondwaterbalans in Brabant