Waterschap Brabantse Delta en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) volgen samen 24 uur per dag de waterkwaliteit van de Mark. Dit gebeurt in de vorm van een proef van een jaar.
De tachtig kilometer lange Mark begint als een beek in de provincie Antwerpen en wordt daarna een rivier die via Breda tot slot uitmondt in het Volkerak. Al vijftig jaar werken Vlaanderen en Nederland samen bij de verbetering van de waterkwaliteit van de Mark. Maar volgens waterschap Brabantse Delta en de VMM zijn nog niet alle problemen opgelost.
Het water bevat nog te veel meststoffen. Verder stroomt er in een droge zomer te weinig water door de beek en ook is dan soms amper zuurstof aanwezig. Vissen en andere waterdieren kunnen hierdoor in ademnood komen.
Proefproject van een jaar
Het waterschap en de VMM hebben daarom besloten om gezamenlijk metingen uit te voeren. De partijen zijn een proefproject gestart dat een jaar duurt. Met twee speciale instrumenten – multiparametersondes – volgen zij 24 uur per dag hoe het zit met de waterkwaliteit.
De instrumenten meten de hoeveelheid zuurstof en tevens hoe zuur, warm en troebel het water is. Blijkt uit de meetgevens dat de waarden afwijken, dan onderzoeken Brabantse Delta en de VMM wat daarvan de oorzaak is. Indien mogelijk wordt actie ondernomen.
Hermeandering in Vlaanderen
De Vlaamse Milieumaatschappij is ook op andere manieren bezig om de Mark aan te pakken. De VMM wil de oorspronkelijke loop van delen van de Mark herstellen en werkt hiervoor nu plannen uit. Ook wordt op korte termijn een visdoorgang aangelegd in de buurt van de Laermolen in Hoogstraten.
MEER INFORMATIE
Bericht waterschap Brabantse Delta