Waterschap Brabantse Delta en 15 West-Brabantse gemeenten willen de komende vier jaar verder samenwerken op het gebied van het verzamelen, beheren en delen van gegevens over de waterketen. Volgens projectleider Albert Klaassen wordt het vier jaar geleden opgezette project Meten & Monitoren geïntensiveerd.
Gemeenten en waterschappen investeren veel geld in het onderhouden, aanpassen en vernieuwen van riool- en afvalwatersystemen. “Zowel gemeenten als waterschap hebben goed zicht op hun eigen systemen en installaties, maar juist in de combinatie van kennis is nog enorme winst te behalen”, stelt Albert Klaassen.
Hij coördineert namens Brabantse Delta en de betrokken gemeenten het project Meten & Monitoren. “Data worden steeds belangrijker. Als gemeenten beter zicht hebben op de waterstromen in hun rioolstelsel kan bijvoorbeeld overlast bij hevige regenval beperkt worden.”
Standaardisatie en validatie
De afgelopen jaren is vooral gewerkt aan het verzamelen en ontsluiten van informatie. Op dit moment zijn er 3700 meetpunten aan het monitoringssysteem gekoppeld. “Door samen te werken bij het verrichten van metingen en de verzamelde gegevens te verwerken, kunnen zowel onderhoud als investeringen gerichter en efficiënter plaatsvinden”, zegt Klaassen.
“In de periode tot nu hebben we ons vooral gericht op het binnenhalen van de informatie. In de tweede fase van het project willen we versterkt gaan inzetten op de analyse van de gegevens.” Daarvoor zullen volgens Klaassen nog wel stappen gezet moeten worden op onder andere het gebied van standaardisatie en validatie. “Daar is echt nog wel ruimte voor verbetering. Gaandeweg ontdekken we bijvoorbeeld dat niet alles sensoren altijd de juiste waardes aangeven.”
De uitkomsten van de metingen en de analyses moeten uiteindelijk in een nog te ontwikkelen dashboard aan de gemeenten worden gepresenteerd. “Dat zal helpen bij het identificeren van zwakke plekken in het systeem, zoals verstoppingen. Kennis over het stelsel helpt overigens niet alleen bij het efficiënter vormgegeven van he beheer. Het raakt ook aan actuele discussies. In het dashboard komt ook ruimte voor informatie over de bergingscapaciteit van een gebied. Dat kan helpen in de strijd tegen wateroverlast en droogte.”