secundair logo knw 1

Foto: Ria via Pixabay

Het gebruik van water uit sloten en beken mag weer in het gebied van waterschap Brabantse Delta. Eerder ging Waterschap Limburg voor. Enkele andere waterschappen handhaven hun onttrekkingsverboden voor dit moment nog. Het zijn de laatste droogtemaatregelen die deze zomer zijn overgebleven.

Door de neerslag van de afgelopen periode en de steeds verder afnemende behoefte aan beregening bij agrariërs is het onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater niet meer nodig, aldus de toelichting van Waterschap Brabantse Delta. Het verbod is op vrijdag 11 augustus ingetrokken. Brabantse Delta was dit jaar op 9 juni het eerste waterschap dat met deze extra maatregel kwam om water vast te houden. Toen was het nog warm en erg droog.

In het gebied van het waterschap viel in juli meer neerslag dan gemiddeld: 100 millimeter tegen normaal 80 millimeter, en lokaal meer. Daardoor zijn de waterstanden hersteld. De regen heeft eveneens een positief effect op de grondwaterstanden. Zij zijn in het westen van Brabant nu normaal voor de tijd van het jaar.

Volgens Brabantse Delta betekent het schrappen van het onttrekkingsverbod niet dat er later dit jaar geen nieuw verbod kan worden ingesteld. De weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat het opnieuw niet meer wordt toegestaan om water uit sloten en beken op te pompen.

Nog verbod in sommige gebieden
Brabantse Delta volgt hiermee het voorbeeld van Waterschap Limburg dat om vergelijkbare redenen op 4 juli het onttrekkingsverbod voor Zuid-Limburg introk. Ook dit waterschap maakt het voorbehoud dat later toch weer een verbod nodig kan zijn.

De andere waterschappen in het zuiden, midden en oosten van het land die een onttrekkingsverbod hebben ingesteld, houden hieraan vooralsnog vast. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Brabantse waterschappen Aa en Maas en De Dommel.

Ook Vallei en Veluwe handhaaft het verbod nog. Als reden wordt aangegeven dat de kans bestaat dat watergangen de komende weken opnieuw kunnen droogvallen, wanneer de regen minimaal is en de temperatuur oploopt. De verdamping zal daardoor toenemen, geeft Vallei en Veluwe aan.

In alle regio’s voldoende water beschikbaar
Dat een deel van de onttrekkingsverboden uit oppervlaktewater is komen te vervallen, past in het totaalbeeld van de droogte in eigen land. Op dit moment is voldoende water beschikbaar, meldt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling. De LCW liet vorige week al weten dat in de zes regio’s van de regionale droogte-overleggen normaal waterbeheer wordt gevoerd.

Deze boodschap wordt herhaald in de vandaag verschenen update van de droogtemonitor. Behalve de nog resterende onttrekkingsverboden worden er geen aanvullende maatregelen meer ingezet, omdat er ruim voldoende water beschikbaar is. Voor de regio Twentekanalen voegt de LCW toe dat de tijdelijke pompinstallatie bij Eefde beschikbaar blijft. De pomp wordt ingezet wanneer het nodig is.

De Rijn en de Maas voeren voldoende water aan om te voldoen aan de watervraag. De verwachting is dat dit de komende weken zo blijft. De grondwaterstanden zijn in Nederland in het algemeen normaal tot boven normaal voor de tijd van het jaar.

De waterkwaliteit is voldoende om verschillende functies te voorzien. De zoutconcentraties in West- en Noord-Nederland – een maand geleden nog een probleem – zijn momenteel normaal. De LCW meldt over de effecten van droogte op drinkwater, natuur, landbouw en scheepvaart dat er geen bijzonderheden zijn.

Aanvulling 16 augustus
Waterschap Rijn en IJssel heeft het sproeiverbod opgeheven vanaf woensdag 16 augustus, 12.00 uur. Door de regen van de afgelopen weken zijn de oppervlakte- en grondwaterstanden weer voldoende hersteld en is de situatie stabiel, aldus het oostelijke waterschap Zie verder de toelichting.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.