Het gebruik van water uit sloten en beken mag weer in het gebied van waterschap Brabantse Delta. Eerder ging Waterschap Limburg voor. Enkele andere waterschappen handhaven hun onttrekkingsverboden voor dit moment nog. Het zijn de laatste droogtemaatregelen die deze zomer zijn overgebleven.
Door de neerslag van de afgelopen periode en de steeds verder afnemende behoefte aan beregening bij agrariërs is het onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater niet meer nodig, aldus de toelichting van Waterschap Brabantse Delta. Het verbod is op vrijdag 11 augustus ingetrokken. Brabantse Delta was dit jaar op 9 juni het eerste waterschap dat met deze extra maatregel kwam om water vast te houden. Toen was het nog warm en erg droog.
In het gebied van het waterschap viel in juli meer neerslag dan gemiddeld: 100 millimeter tegen normaal 80 millimeter, en lokaal meer. Daardoor zijn de waterstanden hersteld. De regen heeft eveneens een positief effect op de grondwaterstanden. Zij zijn in het westen van Brabant nu normaal voor de tijd van het jaar.
Volgens Brabantse Delta betekent het schrappen van het onttrekkingsverbod niet dat er later dit jaar geen nieuw verbod kan worden ingesteld. De weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat het opnieuw niet meer wordt toegestaan om water uit sloten en beken op te pompen.
Nog verbod in sommige gebieden
Brabantse Delta volgt hiermee het voorbeeld van Waterschap Limburg dat om vergelijkbare redenen op 4 juli het onttrekkingsverbod voor Zuid-Limburg introk. Ook dit waterschap maakt het voorbehoud dat later toch weer een verbod nodig kan zijn.
De andere waterschappen in het zuiden, midden en oosten van het land die een onttrekkingsverbod hebben ingesteld, houden hieraan vooralsnog vast. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Brabantse waterschappen Aa en Maas en De Dommel.
Ook Vallei en Veluwe handhaaft het verbod nog. Als reden wordt aangegeven dat de kans bestaat dat watergangen de komende weken opnieuw kunnen droogvallen, wanneer de regen minimaal is en de temperatuur oploopt. De verdamping zal daardoor toenemen, geeft Vallei en Veluwe aan.
In alle regio’s voldoende water beschikbaar
Dat een deel van de onttrekkingsverboden uit oppervlaktewater is komen te vervallen, past in het totaalbeeld van de droogte in eigen land. Op dit moment is voldoende water beschikbaar, meldt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling. De LCW liet vorige week al weten dat in de zes regio’s van de regionale droogte-overleggen normaal waterbeheer wordt gevoerd.
Deze boodschap wordt herhaald in de vandaag verschenen update van de droogtemonitor. Behalve de nog resterende onttrekkingsverboden worden er geen aanvullende maatregelen meer ingezet, omdat er ruim voldoende water beschikbaar is. Voor de regio Twentekanalen voegt de LCW toe dat de tijdelijke pompinstallatie bij Eefde beschikbaar blijft. De pomp wordt ingezet wanneer het nodig is.
De Rijn en de Maas voeren voldoende water aan om te voldoen aan de watervraag. De verwachting is dat dit de komende weken zo blijft. De grondwaterstanden zijn in Nederland in het algemeen normaal tot boven normaal voor de tijd van het jaar.
De waterkwaliteit is voldoende om verschillende functies te voorzien. De zoutconcentraties in West- en Noord-Nederland – een maand geleden nog een probleem – zijn momenteel normaal. De LCW meldt over de effecten van droogte op drinkwater, natuur, landbouw en scheepvaart dat er geen bijzonderheden zijn.
Aanvulling 16 augustus
Waterschap Rijn en IJssel heeft het sproeiverbod opgeheven vanaf woensdag 16 augustus, 12.00 uur. Door de regen van de afgelopen weken zijn de oppervlakte- en grondwaterstanden weer voldoende hersteld en is de situatie stabiel, aldus het oostelijke waterschap Zie verder de toelichting.