secundair logo knw 1

Lozing op de Theems in Londen.

Britse waterbedrijven loosden in 2020 meer dan 400.000 keer ongezuiverd rioolwater in rivieren en kustwateren, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Britse Milieuagentschap. Onbehandeld afvalwater, met daarin menselijk afval, natte doekjes en condooms, stroomde gedurende meer dan opgeteld 3 miljoen uur in Britse wateren, zo werd geregistreerd.

Het Britse milieuagentschap Environment Agency (EA) staat waterbedrijven toe om rioolwater in rivieren en beken te lozen na extreme weersomstandigheden, zoals langdurige hevige regenval. Volgens het agentschap zijn de overstorten geen teken dat het zuiveringssysteem faalt, maar dat ze een noodzakelijk onderdeel zijn van het bestaande rioleringssysteem.

Waterbedrijven zijn de afgelopen jaren steeds meer gebruik gaan maken van overstorten, omdat de klimaatverandering tot meer regenval heeft geleid en de afvalwaterinfrastructuur geen gelijke tred heeft gehouden met de bevolkingsgroei. De lozingen zijn ten opzichte van 2019 met 27 procent toegenomen. Die stijging schrijft het milieuagentschap mede toe aan de toename van het aantal meetstations.

Sir James Bevan, chief executive van het Environment Agency, zei in een reactie tegen de media dat zijn agentschap ‘actief samenwerkt met de waterbedrijven om ervoor te zorgen dat overstorten naar behoren worden gecontroleerd’. Daarbij is de inzet dat de schade die wordt toegebracht aan het milieu een halt wordt toegeroepen.

Geschokt
Rivers Trust, een organisatie die campagne voert voor verbetering van watermilieu in de rivieren in Engeland en Wales, reageerde geschokt op de cijfers van het agentschap: "Dit is een schokkende hoeveelheid onbehandeld vervuild afvalwater dat onze rivieren bereikt en laat zien dat onze huidige aanpak en infrastructuur, met name voor het beheer van ‘stormwater’, aan een radicale herziening toe is." De organisatie pleit voor real-time monitoring van rioolwaterlozingen in rivieren.

Een van de waterwegen die in 2020 te lijden had van riooloverstorten was de rivier de Chess in Buckinghamshire. Paul Jennings, voorzitter van de River Chess Association, zei tegen de BBC: "We zien deze lozingen momenteel elke dag, soms meerdere uren lang." Volgens hem is er een direct verband tussen rioolwaterlozingen en de afnemende aantallen beekforel, vlagzalm en ongewervelde dieren, waaronder wormen, slakken en insecten zoals meivliegen.

De lozingscijfers werden voor het eerst gepubliceerd door EA. Hoewel dit onder druk van de publieke opinie gebeurde, zag ceo Bevan een voordeel in het publiek maken van de cijfers. “Het betekent dat iedereen precies kan zien wat er gebeurt, en het zal helpen om de verbeteringen en toekomstige investeringen te stimuleren.”

De Britse regering kondigde aan dat zij de vermindering van rioolwaterlozingen door overstorten in een wettelijke regeling opneemt. Het ministerie van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken (Defra) publiceert tegen september 2022 een plan van aanpak om de lozingen te verminderen. Die moeten volgend jaar al afnemen. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.