secundair logo knw 1

Rob van de Sande, innovatietechnoloog bij waterschap Aa en Maas, heeft de derde plaats behaald bij de verkiezing Ambtenaar van het Jaar 2021. Ook Irene Verstraten, adviseur datakwaliteit bij Rijkswaterstaat, schopte het ver. Zij werd negende in de finale.

“Superleuk. Geweldig om de verkiezing zo mooi te kunnen afsluiten”, was de korte reactie van Rob van de Sande tijdens de online prijsuitreiking gisteravond. Hij was vooraf al geïnformeerd over zijn ‘bronzen plak’, maar de blijdschap was er duidelijk niet minder om.

Uitreiking prijs Rob van de SandeEen blije Rob van de Sande tijdens de bekendmaking van zijn derde plaats

De verkiezing Ambtenaar van het Jaar werd voor de elfde keer georganiseerd door het platform Publiek Denken. De jury onder leiding van Carsten Herstel (directeur-generaal bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en met onder anderen Gritta Nottelman (secretaris-directeur bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht) riep Wendy Kwaks uit tot winnaar.

Zij is programmamanager transitie bij het ministerie van Defensie en wordt getypeerd als een ‘organisatieveranderaar met een missie’. Kwaks daarover: “Als burgers en militairen de handen ineenslaan, zien we nieuwe oplossingen voor Nederland ontstaan.” Emin van Saksen, administratief medewerker bij het Centrum Indicatie­stelling Zorg in Utrecht, kreeg de publieksprijs.

Bezig met meer dan droge voeten
Herstel lichtte tijdens de uitzending toe waarom Van de Sande zo hoog eindigde. “Hij is elke dag bezig met de toekomst. Als innovatietechnoloog van waterschap Aa en Maas is hij bezig met meer dan droge voeten. Hij werkt aan circulaire economie waarin we grondstoffen uit water zuiveren voor hergebruik. Hij laat het waterschap fungeren als de spil in een netwerk van universiteiten, onderzoeksbureaus en ondernemers om tot zoveel mogelijk maatschappelijke waarde te komen.”

Van de Sande vertelt in het tegelijkertijd verschenen digitale magazine Publiek Denken wat zijn drijfveer is. “Water zuiveren wordt steeds complexer. Dat komt door het grillige klimaat en het toenemend aantal stoffen in dat water. Mijn werk is een vuist maken tegen deze complexe problematiek. Het ultieme doel: waterzuiveringen voorbereiden op de toekomst, zodat rioolwater schoon terug de natuur in stroomt, flora en fauna gezond blijven en de mens van de omgeving kan genieten…. Voor elk onderzoek en voor elke pilot geldt: deze slaagt altijd! Ook als de resultaten anders zijn dan verwacht of gehoopt!”

Negende plek voor Irene Verstraten
Ook Irene Verstraten, adviseur datakwaliteit bij Rijkswaterstaat, behoorde tot de twaalf finalisten. Zij legde beslag op de negende plek. Haar werk is erg leuk, zei Verstraten tijdens de uitzending. Ze helpt bij het verbeteren van de kwaliteit van data en maakt tevens begrijpelijke visualisaties. In het magazine vertelt zij er wat meer over.

“Datakwaliteit verbeter ik niet alleen, dat doe ik samen met mijn collega’s. Ik zeg altijd dat ik een leek ben op het gebied van wegen- en waterdata, mijn vakinhoudelijke collega’s zijn de expert…. Mijn kracht is dat ik altijd in oplossingen denk. Als we de data niet kunnen verbeteren met de huidige werkwijze, dan gaan we op zoek naar een andere methode. Waar ik naar streef, is ook dat mijn collega’s echt begrijpen waarom data van goede kwaliteit belangrijk zijn.”

Nog tien watergenomineerden in top 100
De publieke watersector was met twaalf genomineerden goed vertegenwoordigd bij de verkiezing Ambtenaar van het Jaar 2021. De tien kandidaten die de finale niet haalden, zijn in de top 100 gerangschikt aan de hand van de stemmen die het publiek in een eerder stadium uitbracht. Hun klasseringen:

16. Natascha Brans (projectleider interne projecten Waterschap Limburg)
21. Marloes Lenting (strategisch adviseur Waterschap De Dommel)
26. Barend van Maanen (vakspecialist ecologie Waterschap Limburg)
31. Hendri Kruiter (crisiscoördinator Waterschap Drents Overijsselse Delta)
36. Irma Bruijns (ambtelijk secretaris Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)
42. Aike Maarsingh (peilbeheerder Waterschap Hunze en Aa’s)
45. Lot Locher (programmamanager klimaatadaptatie Metropool Regio Amsterdam / strategisch adviseur Waternet)
52. Marja Gijsen (projectleider aanvullende strategische voorraden drinkwater Provincie Gelderland)
69. Gerard Hofmeijer (coördinator leren en ontwikkelen Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)
87. Joyce Nab (medewerker communicatie Waterschap Rivierenland)

Overzicht watergenomineerden

 

MEER INFORMATIE
Magazine Publiek Denken
H2O Actueel: 2 finalisten uit watersector
H2O Actueel: 12 watergenomineerden
Video van prijsuitreiking 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie