In de strijd tegen (vis)stroperij en illegale crosses heeft Waterschap Limburg zich aangesloten bij een initiatief van de provincie om de aanpak van illegale activiteiten efficiënter te maken. Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) mogen nu ook buiten hun eigen grondgebied controleren en handhaven.
Het bevoegdheidsconvenant ‘Handhaving in de natuur in de Provincie Limburg’ is ondertekend door de Provincie Limburg, alle 31 Limburgse gemeenten, Waterschap Limburg, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat, Stichting het Limburgs Landschap, alle Wildbeheereenheden in Limburg en Sportvisserij Limburg. Rond de 100 Limburgse Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) mogen vanaf nu illegale praktijken in de hele provincie controleren en handhaven.
“Tot nu toe konden de BOA’s alleen binnen de eigen gebieden ingrijpen,” vertelt Lianne Jaspers, juridisch medewerker van Waterschap Limburg en betrokken bij de totstandkoming van het convenant. “Met dit convenant lossen we dit probleem op. Onze BOA’s mogen daders nu ook bijvoorbeeld in het gebied van Staatsbosbeheer vastnemen en dat geldt andersom ook. De handhaving wordt zo een stuk efficiënter.”
Dit niet alleen omdat BOA’s-in-achtervolging, die toevallig in het beheersgebied van een andere instantie belanden, hun werk mogen voortzetten. “Als we een melding krijgen van een overtreding, en BOA’s van bijvoorbeeld een gemeente zijn dichterbij, kunnen we die nu benaderen om meteen in te grijpen. Dat is natuurlijk ook een duidelijk winstpunt.”
Het convenant is het vervolg op een pilot in de gemeente Beekdaelen, waarbij het waterschap niet was betrokken. Jaspers: “Ik denk dat het goed is dat we nu bij de uitrol in de hele provincie wel meedoen. Overtredingen in het buitengebied kunnen leiden tot schade aan natuur of tot milieuvervuiling. Denk bijvoorbeeld aan lozingen in oppervlaktewater, motorcrossen in de natuur, verstoring van broedende vogels, afval- en puindumping of stroperij. Het is goed als we dat efficiënter aan kunnen pakken.”