secundair logo knw 1

In plaats van de fossiele grondstof krijt gebruikt tegelfabrikant Mosa voortaan calciet uit Limburgs drinkwater. Dat haalt Waterleidingmaatschappij Limburg (WML) eruit om overlast door kalkaanzetting tegen te gaan.

Calciet (CaCO3) is de chemische aanduiding voor de kalk die vrijkomt bij de ontharding van drinkwater. In vier onthardingsinstallaties haalt WML een gedeelte van de kalk uit het kraanwater. Dat gebeurt met pelletontharding, waarbij de zuurgraad tijdelijk omhoog gaat door toevoeging van een base van kalkmelk of natronloog.

De kalk in het water, ofwel calciumcarbonaat, slaat vervolgens neer op entkorrels. WML gebruikt hiervoor tegenwoordig calciet in plaats van zand, wat zuivere calcietkorrels oplevert. "In Zuid-Limburg zijn de witste korrels van Nederland en Vlaanderen te vinden", vertelt woordvoerder Edwin Hendriks van WML. "Dat moet ook, wil je ze voor hoogwaardige tegels kunnen gebruiken."

Dat Mosa de calcietkorrels van WML nu voor zijn wandtegels benut, is te danken aan Aquaminerals, dat in opdracht van drinkwaterbedrijven en waterschappen zoekt naar nieuwe toepassingen voor reststoffen uit de watercyclus. "Het mooist is natuurlijk als dat in dezelfde regio lukt", aldus Hendriks.

Cradle to cradle
Mosa is er naar eigen zeggen als eerste in de keramische industrie in geslaagd om krijt volledig te vervangen door calciet. Maar voor de tegelfabrikant is duurzaamheid al zeker tien jaar een belangrijk doel, zegt woordvoerder Joy Moonen. Bijna de gehele collectie is inmiddels ‘Cradle to Cradle Silver’ gecertificeerd (van wieg tot wieg, ofwel kringloop).

Door met calciet in plaats van met krijt te produceren, neemt het aandeel gerecycled materiaal in Mosa-wandtegels toe van 21 naar 33 procent. Moonen: "Het past dus precies in onze cradle-to-cradle-filosofie."

De kwaliteit van de tegels blijft met calciet gegarandeerd, verzekert ze. "Daar willen wij niet op inboeten. Duurzaamheid betekent namelijk ook dat de tegels lang meegaan."


MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Aquaminerals

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.