De Werkgeversvereniging Waterbedrijven (WWb) en de vakbonden FNV en CNV zijn tot overeenstemming gekomen over een collectieve arbeidsovereenkomst voor de komende anderhalf jaar. De werknemers in de drinkwatersector krijgen in twee stappen een loonsverhoging: 50 euro (op voltijdsbasis) plus 4,25 procent per 1 januari 2024 en vervolgens 2,5 procent per 1 januari 2025. Dit komt voor werknemers gemiddeld neer op een loonsverhoging van 8 procent. Ook gaat het minimumloon naar minimaal 16 euro per uur. Het is een van de eerste cao’s waar dit gebeurt.
De onderhandelaars van de WWb en vakbonden hebben vorige week het cao-akkoord bereikt. Nu kunnen de leden hun mening geven. Begin volgende week is bekend of de achterbannen instemmen met de nieuwe cao. Er werken ruim 6.500 werknemers bij de tien drinkwaterbedrijven en de daaraan gelieerde bedrijven en organisaties.
Op 1 januari 50 euro en 4,25 procent
De looptijd van de cao waterbedrijven is tot en met 30 juni 2025. Over het loon zijn de volgende afspraken gemaakt:
- De maandsalarissen worden per 1 januari 2024 verhoogd met een bedrag van 50 euro (op voltijdsbasis) en daarna met 4,25 procent.
- Per 1 januari 2025 worden de maandsalarissen verhoogd met 2,5 procent.
- Dit komt voor werknemers gemiddeld neer op een loonsverhoging van 8 procent. Door de nominale verhoging van 50 euro gaan met name de mensen in de lagere salarisschalen er meer dan 8 procent op vooruit. Voor werknemers in de hogere salarisschalen zal de verhoging wat lager zijn.
- Het minimumloon wordt minimaal 16 euro per uur per 1 januari 2024. Dit bedrag is exclusief vakantietoeslag maar inclusief de overige elementen van het Flexibel Arbeidsvoorwaarden Budget (FAB).
- Deze loonsverhogingen gelden ook voor uitzendkrachten vanwege de zogeheten inlenersbeloning.
De vakbonden hebben een rekentool geïntroduceerd. Medewerkers kunnen hiermee zelf berekenen wat de nieuwe cao voor hen inhoudt.
Verhoging van minimumloon ‘bijzonder punt’
De FNV noemt in een bericht op de eigen site de verhoging van het laagste uurloon uit de salaristabel een bijzonder punt. Het is een van de eerste cao’s waarin een minimumloon van minstens 16 euro per uur hebben afgesproken.
“Daar hebben we uitgebreid campagne voor gevoerd”, zegt Marcelle Buitendam, bestuurder van FNV Publiek Belang. “Dus we zijn erg blij dat dit in de cao is terecht gekomen.”
Omruilen van religieuze feestdag mogelijk
Een medewerker kan vanaf 1 januari 2024 één feestdag omzetten in een alternatieve feestdag die aansluit bij zijn religie of levensovertuiging. Hiervoor is er tijdens de cao-periode een pilot voor alle medewerkers.
Deze mogelijkheid geldt voor Tweede Pinksterdag of Hemelvaart. Iemand kan op een van deze dagen doorwerken en dan bijvoorbeeld vrij nemen met het Suikerfeest. Na afloop van de pilotperiode evalueren de cao-partijen hoe het zit met de deelname door medewerkers en eventuele organisatorische knelpunten.
Tijdens de komende cao-periode gaan vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers de vitaliteitsmaatregelen en mogelijkheden voor mantelzorg inventariseren. Dat kan leiden tot wijziging of aanvulling van de cao. Tevens wordt onderzocht in hoeverre medewerkers middelen om duurzaam te leven kunnen aanschaffen op een fiscaal vriendelijke manier via de werkgever.
Onderhandelingen ‘bijzonder pittig proces’
Het cao-akkoord is niet zonder slag of stoot tot stand gekomen. Buitendam omschrijft de onderhandelingen als “een bijzonder pittig proces”. De WWb presenteerde een eindbod dat volgens de vakbonden niet acceptabel was. Zo’n 2.800 vakbondsleden tekenden daarna een petitie voor een beter loonbod.
Op 29 november kwam er een nieuw eindbod van werkgeverszijde. Dat vond wel genade. “Het is uniek dat er vervolgens alsnog is dooronderhandeld”, zegt Buitendam. “We zijn blij met het voorstel dat er nu ligt.”
Zij wijst op recent onderzoek waaruit blijkt dat een kwart van de werknemers van drinkwaterbedrijven niet goed kan rondkomen. “Deze cao maakt het leven voor hen weer betaalbaarder. Het kan niet zo zijn dat mensen die werken, niet van hun loon kunnen rondkomen.”
Update 12 december
De nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst tot en met juni 2025 is een feit. Na de werkgevers hebben ook de leden van de FNV en het CNV ingestemd met het onderhandelingsresultaat.
Update 7 december
* Correctie: in het bericht stond eerder dat de werknemers bijna 7 procent loon in 1,5 jaar erbij krijgen. Vanuit de zijde van de WWb is gereageerd dat dit gemiddeld 8 procent is, omdat de werknemers eerst de nominale verhoging met 50 euro (op fulltime basis) ontvangen. Dat is aangepast.
* Aanvulling: de werkgevers hebben inmiddels unaniem ingestemd met het onderhandelaarsresultaat. Jelle Hannema (voorzitter van de WWb en bestuursvoorzitter van Vitens) licht toe: “Als cao-partijen hebben we stevig met elkaar onderhandeld. Zeker ten aanzien van de loonsverhoging hebben we gezamenlijk wel wat stappen moeten zetten, voordat we hierover overeenstemming konden bereiken. Medewerkers gaan er in de komende cao-periode gemiddeld 8 procent op vooruit. Ik denk dat we heel mooi en evenwichtig resultaat bereikt hebben dat past bij de belangen van onze medewerkers, klanten, aandeelhouders en overige stakeholders binnen de drinkwatersector.”