In de baai van Ambon in Indonesië zijn 3 plasticvangers in gebruik genomen die zijn geplaatst door de Nederlandse initiatiefnemer Clear Rivers. De plasticvangers, gemaakt van gerecycled plastic, maken gebruik van de stroming in het water om het plastic op te vangen. Op deze manier wordt voorkomen dat plastic en ander niet-organisch afval in zee stromen.
De in 2014 opgerichte Nederlandse stichting Clear Rivers heeft als doel de plasticvervuiling van zeeën en oceanen terug te dringen. In een persverklaring licht de stichting toe dat op Ambon de afvalstroom sterk toeneemt, een gevolg van de groeiende bevolking op het Indonesische eiland. Veel van dat afval komt via de rivieren in de baai van Ambon terecht. Door het plaatsen van de plasticvangers wordt het vuil nu in de monding van de rivieren opgevangen.
De lokale bevolking wordt ingezet bij het verwijderen en sorteren van het afval. Dit moet bijdragen aan acceptatie van het project, maar biedt ook gezinnen de mogelijkheid om geld te verdienen aan de opvang van het afval. Lokale afvalverwerkingsbedrijven verwerken de plastic op een duurzame manier zodat het niet wordt gestort of verbrand, aldus de stichting in de persverklaring.
Om de toekomstige generatie bewust te maken van de impact van plasticvervuiling is een speciaal educatieprogramma opgezet, aldus Clear Rivers. Deze bestaat uit onder meer uit een bezoek aan de plasticvangers, een gastcollege van experts, presentaties en discussies.
“Ook studenten van lokale universiteiten worden betrokken en uitgedaagd om samen met stagiaires uit Nederland met ideeën te komen om plasticvervuiling te verminderen. Naast educatie is goed hergebruik en recycling nodig om te voorkomen dat de kunststoffen die worden opgehaald uit de plasticvangers, uiteindelijk niet opnieuw zwerfafval worden”, stelt de stichting.
De realisatie van de plasticvangers wordt financieel ondersteund door AFAS Foundation. Het Nederlandse fonds richt zich op duurzame projecten die in binnen- en buitenland grote impact kunnen hebben.
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving. Op het blog https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen