Zijn waterschappen net zo toegankelijk voor mensen met een beperking zoals ze volgens het VN-verdrag Handicap moeten zijn? Om de participatie in de praktijk bij lokale overheden, waaronder waterschappen, te verbeteren, lanceerde het College voor de Rechten van de Mens nu een toolkit met praktische tips
“Het VN-verdrag Handicap gaat uit van een sociaal model dat gericht is op het wegnemen van obstakels die mensen met een beperking verhinderen om daadwerkelijk aan de samenleving deel te nemen”, laat Naomi Persoon van het College weten. Uit het VN-verdrag Handicap volgen volgens haar verplichtingen voor lokale overheden, zoals watesrchappen, om zich in te zetten voor de participatie van mensen met een beperking.
Het gaat daarbij om het vergroten van de digitale en fysieke toegankelijkheid, het waarborgen van diversiteit in de eigen organisatie en het betrekken van mensen met een beperking bij besluitvorming. “Waterschappen vervullen belangrijke publieke taken op terreinen die ook mensen met een beperking raken. Maar hoe kun je als ambtenaar in de dagelijkse praktijk zorgen voor participatie als je werkt of gaat werken aan een project dat mensen met een beperking raakt? De toolkit maakt de verdragsverplichting concreet met een aantal praktische tips.”
Persoon gelooft dat het voor lokale overheden als waterschappen van belang is om tijdig te beginnen met het betrekken van mensen met een beperking en hun organisaties. “Dit betekent ook aan het begin van een nieuw traject en niet alleen als een nieuw beleidsvoorstel al in een vergevorderd stadium is. Van belang daarbij is dat aan mensen met een beperking wordt teruggekoppeld wat er met in hun input is gebeurd. Andere belangrijke tips uit de toolkit gaan bijvoorbeeld over het zorgen voor toegankelijke informatie en een passende vergoeding.”
Belangrijk onderdeel van de adviezen uit de toolkit is de inzet van zogeheten 'ervaringsdeskundigheid', met andere woorden de inzet van mensen met een beperking. Persoon: “Dit sluit aan bij het motto ‘Niets over ons, zonder ons’ dat voorvechters voor de rechten van mensen met een beperking sinds lange tijd uitdragen en dat aan het VN-verdrag ten grondslag ligt. Participatie draagt namelijk niet alleen bij aan de kwaliteit en effectiviteit van beleid en wetgeving, maar zorgt ook voor een toegankelijke samenleving waarin iedereen écht kan meedoen.”
MEER INFORMATIE
De toolkit participatie op de website van het College voor de Rechten van de Mens