Hoe zorgen we voor voldoende water in Limburg, nu en in de toekomst, voor alles en iedereen? Met deze vraag gaat de tweede Water Innovation Challenge van start. ‘Studenten denken out-of-the-box. De challenge is daarnaast een manier om opleiders en studenten in contact te brengen met de watersector.’
“Het onderwerp waterbeschikbaarheid staat landelijk hoog op de agenda”, vertelt Susan Hoenen van drinkwaterbedrijf WML. WML nam, samen met Waterschap Limburg en Waterschapsbedrijf Limburg, het initiatief tot de challenge. “In Limburg ervaren we het belang van dit thema aan den lijve. Denk aan de hete en droge zomers in 2018, 2019 en 2020 en afgelopen zomer juist de overstromingen en de wateroverlast. Daarom hebben we voor het brede thema waterbeschikbaarheid gekozen. Daarbij betekent waterbeschikbaarheid niet alleen de aanwezigheid van voldoende water, maar ook het voorkomen van natte voeten. Het gaat dus om voldoende water op het juiste moment. En op een duurzame manier.”
Vernieuwende ideeën
WML, Waterschap Limburg en het Waterschapsbedrijf zien de challenge voor MBO- HBO- en WO-studenten als een interessante manier om vernieuwende ideeën op te doen. “Natuurlijk wordt er in de watersector intensief nagedacht over dit onderwerp, zowel op technisch, strategisch als beleidsniveau. Maar studenten denken out-of-the-box en komen toch vaak met oplossingen waar we zelf niet aan hadden gedacht. Dat zagen we vier jaar geleden bij de eerste editie van deze challenge ook.”
Tot de winnaars van de eerste editie behoorden een idee voor een communicatiecampagne over het tegengaan van piekgebruik van drinkwater en een voorstel voor het gebruik van schimmels in het bodem- en waterzuiveringsproces. Hoenen: “Dit laat ook wel een beetje zien dat we de hele breedte van opleidingen en opleidingsniveaus willen benaderen. Oplossingen voor wateruitdagingen kunnen uit verschillende invalshoeken komen en juist daar zijn we naar op zoek. Overigens zijn de winnende ideeën uit de eerdere editie van de Water Innovation Challenge ook verder uitgewerkt tijdens een vervolgtraject in de watersector en dat is ook nu weer het doel.”
Bij het programma van de challenge horen niet alleen een uitleg over de waterproblematiek in de provincie Limburg, maar ook gastlessen over de manier waarop het waterbeheer is georganiseerd. “We merken dat veel mensen niet weten hoe de Limburgse waterketen precies werkt en wie daarin wat doet. De ‘bijvangst’ van de challenge is dat we studenten en opleiders daar ook meer inzicht in geven en ze op deze manier warm kunnen maken voor de watersector.”
Nieuw talent
De drie initiatiefnemers zijn niet alleen op zoek naar frisse en duurzame ideeën in de strijd om waterbeschikbaarheid, maar ook naar mogelijk nieuw talent. “Het is geen geheim dat ook onze sector uitdagingen kent op arbeidsmarktgebied. Als voormalige nutsbedrijven en (semi-)overheden zijn de waterbedrijven en waterschappen vaak niet de eerste werkgevers waar studenten aan denken. Terwijl er hier natuurlijk ontzettend veel leuk en vooral zinvol werk te doen is”, zegt Hoenen.
De initiatiefnemers hopen dat studenten en opleiders via de challenge kunnen proeven aan het werk en de uitdagingen van de watersector. “Het mooiste is natuurlijk als de studenten die met goede en bruikbare ideeën en oplossingen komen, later ook in de sector blijven hangen, zoals de winnaars van de vorige challenge. Dat laat in elk geval zien dat het werkt om studenten al vroeg kennis te laten maken met de waterwereld.” De challenge zal met een finale op 17 juni worden afgerond.
MEER INFORMATIE
Website Water Innovation Challenge