secundair logo knw 1

De stuw in de Maas bij Linne

D66 wil van de ministers Cora van Nieuwenhuijzen (Infrastructuur en Waterstaat) en Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) weten welke maatregelen ze gaan nemen om het vermalen van vissen in de waterkrachtcentrale van Vattenfall in de Maas te voorkomen. Veel trekvissen vinden de dood als ze de centrale tussen Lith en Alphen passeren.

Tweede Kamerleden Rutger Schonis en Tjeerd de Groot stellen de vragen naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State in een zaak omtrent de waterkrachtcentrale, niet alleen die van Vattenfall, maar ook die van energiebedrijf RWE bij Linne.

Beide concerns, die in de afgelopen jaren onder meer met Rijkswaterstaat experimenteerden met visvriendelijke maatregelen in de centrales, maakten bezwaar tegen de eisen die het ministerie van IenW stelde in de vergunning om water te onttrekken aan de Maas voor hun waterkrachtcentrales.


(advertentie)

Zo mocht niet meer dan 10 procent van de vissen het leven laten als ze de centrales passeerden. Volgens metingen van Rijkswaterstaat lag dat percentage veel hoger. Zo overleefde in het najaar tot wel 40 procent van de palingen de passage niet. Beide energiebedrijven hadden twijfels over de metingen en vochten deze aan. Cruciaal, want ze vormden de basis voor de zogeheten beleidsregel in de watervergunning. 

Ze kregen gelijk van de Raad van State, die oordeelde dat ‘de beleidsregel niet voldoende in de wet is verankerd’. Gevolg is dat de centrales blijven draaien, tot ergernis van onder meer sportvissers en visliefhebbers die in de media de energiebedrijven hekelen om de ecologische schade die ze met de centrales aanrichten. Een aanklacht die ze onderbouwen met cijfers, bijvoorbeeld dat onderzoek onder met zenders uitgeruste palingen uitwees dat slechts 0,8 procent van de palingen die de centrale bij Lith passeerde, de zee wist te bereiken.

Schonis en De Groot willen nu weten hoe het kan dat de beleidsregel niet voldoende in de wet is verankerd, zoals de Raad van State heeft vastgesteld. Beide parlementariërs vragen bovendien welke stappen de bewindslieden gaan nemen om passerende vissen te beschermen tegen de turbines. Voorts willen ze weten of en hoe Rijkswaterstaat de ecologische doelen uit de Kaderrichtlijn Water meeneemt in de watervergunning. 

 

MEER INFORMATIE
H2O Actueel: Waterkrachtcentrales Maas en Nederrijn visvriendelijker

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Is het niet van-den-zotten-in-het-kwadraat dat de rechterlijke macht de overheid moet veroordelen tot het naleven van de door haar zelf gemaakte wetgeving?
"En zij vreesden met groote vreeze!"  staat er in de Bijbel. Wat een negatief stukje. De rechter heeft een dwangsom opgelegd voor 2030. Minister Wiersma heeft nog even de tijd om met een oplossing te komen.
Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?