secundair logo knw 1

Awzi De Groote Lucht vanuit de lucht. Aan de overzijde van de huidige vestiging wil het dagelijks bestuur van Delfland een nieuwe zuivering bouwen

De Verenigde Vergadering van Hoogheemraadschap van Delfland moet deze week een knoop doorhakken over de toekomst van afvalwaterzuiveringsinstallatie De Groote Lucht in Vlaardingen. De installatie is verouderd en overbelast. Het dagelijks bestuur wil een nieuwe installatie bouwen op het bedrijventerrein de Vergulde Hand West, een voorkeur die de gemeente Vlaardingen niet ziet zitten; zij wil renovatie van de awzi op de huidige locatie.

In zijn voorstel aan het algemeen bestuur zet het dagelijks bestuur van Delfland druk op de ketel: deze vergadering (komende donderdag) moet er een besluit vallen over het voorkeursalternatief, anders gaat het niet lukken om in 2028 een ‘toekomstbestendige zuivering’ in bedrijf te hebben. En dat is noodzaak gezien de verouderde staat van de huidige installatie.

Er zijn twee mogelijkheden: nieuwbouw of renovatie. Beide varianten zijn onderzocht en het dagelijks bestuur heeft voorkeur voor nieuwbouw. Om meerdere redenen: op een nieuwe locatie kan  beter worden ingespeeld op respectievelijk toekomstige zuiveringseisen, de eigen circulaire en duurzame ambities en de verwachte toename van het afvalwater dat moet worden verwerkt. Een nieuwe zuivering biedt meer flexibiliteit, schrijft het db in het voorstel tot besluitvorming. “Er is meer ruimte beschikbaar en deze is nog optimaal in te delen.”

Grote risico's
Renovatie gaat gepaard met ‘grote risico’s’, stelt het dagelijks bestuur. Die hebben te maken met veiligheid en bedrijfszekerheid voor en na de bouw. Ook zijn er onzekerheden over kosten en tijdsduur als gekozen wordt voor een opknapbeurt van de bestaande zuivering, een complexe klus omdat het zuiveringsproces gewoon moet doorgaan.  

Qua kosten zijn er uiteindelijk weinig verschillen tussen de twee opties, aldus de plannen. Over welke bedragen het gaat blijft onduidelijk, de geraamde kosten worden in vertrouwelijke bijlagen aan het algemeen bestuur voorgelegd. De kostenramingen hebben in ieder geval een grote onzekerheidsmarge (+/- 50 procent), ook omdat er in vervolg op het vaststellen van het voorkeursalternatief in diverse fases nog besluiten moeten worden genomen over de zuiveringstechnologieën die worden toegepast.

Zware industrie
Het terrein waar de nieuwe awzi moet komen, de Vergulde Hand West, ligt tegenover de huidige locatie van de zuivering. Het is een bedrijventerrein dat de gemeente Vlaardingen heeft gereserveerd voor de ontwikkeling van 'duurzame en schone bedrijvigheid' (milieucategorie 3). De bouw van een awzi (categorie 5) past niet in dat plaatje, er is dus een bestemmingsplanwijziging nodig. De gemeente vreest dat nieuwbouw er ook toe leidt dat er meer zware industrie in categorie 5 naar Vlaardingen komt en zich vestigt op de vrijkomende locatie van de waterzuivering, waar dat kan gezien de bestemming. Vestiging van zware industrie vindt de gemeente ‘een ongewenste ontwikkeling’.

Als de Verenigde Vergadering instemt met nieuwbouw moet het hoogheemraadschap dus tot een vergelijk komen met de gemeente, waar al intensief mee is samengewerkt tijdens de verkenning van de mogelijkheden. Ook zal het hoogheemraadschap andere belanghebbenden (omwonenden, bedrijven, natuurorganisaties) over de streep moeten trekken, want ook zij hebben hun voorkeur voor renovatie uitgesproken. 

Het dagelijks bestuur ziet de acceptatie van de nieuwbouwplannen als een risico, de weerstand kan leiden tot vertraging. Niet alleen is er wijziging van het bestemmingsplan vereist, ook moet er grond worden aangekocht. Om de weerstand weg te nemen, moet er stevig worden ingezet op informeren, overleg, participatie en communicatie, aldus het voorstel.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.