Natuurvriendelijke oevers dragen bij aan de verbetering van de waterkwaliteit en daarmee aan het behalen van de doelen die zijn vastgesteld in de Europese Kaderrichtlijn Water. Dat blijkt uit onderzoek van het Hoogheemraadschap van Delfland.
Een natuurvriendelijke oever (NVO) is een kunstmatig aangelegde flauw aflopende oever. In 2013 en 2014 zijn in het beheergebied van Delfland meerdere typen van deze NVO’s aangelegd in zogeheten KRW-waterlichamen.
In 10 van deze oevers, verspreid over 6 verschillende wateren, is de ecologische ontwikkeling vanaf de aanleg in 2013 tot en met 2017 jaarlijks gemonitord. Aansluitend zijn de resultaten geëxtrapoleerd voor het gehele beheergebied.
Rijk aan macrofauna
Het hoogheemraadschap stelt nu vast dat in natuurvriendelijke oevers veel verschillende waterplanten groeien, dat de oevers rijk zijn aan macrofauna (ongewervelde waterdieren zoals insecten, kreeftachtigen, mossels en platwormen) en dat er meer jonge vis in zit dan in ‘gewone’ oevers.
Een verbetering van de waterkwaliteit is daarmee bereikt, maar de ontwikkeling van de NVO’s binnen Delfland is nog niet optimaal. Dit komt onder meer doordat er nog steeds te veel gewasbeschermingsmiddelen en voedingsstoffen in het water zitten, stelt het hoogheemraadschap in een begeleidend bericht. Ook factoren als vraat door ganzen of kreeften en golfslag van scheepvaart spelen een rol.
Niet compleet
Bovendien is het netwerk van waternatuur waaraan Delfland werkt nog niet compleet: een samenhangend netwerk versterkt het positieve effect van natuurvriendelijke oevers.
Het hoogheemraadschap zet daarom ook de komende periode 'samen met gebiedspartners' in op het verder terugdringen van voedingsstoffen en gewasbeschermingsmiddelen, het verbeteren van de omstandigheden in de watergangen en het verder ontwikkelen van het ecologisch netwerk.
"Door deze toegenomen diversiteit ontstaat zowel in als rond het water ruimte voor een meer diverse plantengroei en daarmee voor een hogere diversiteit aan diersoorten (vissen, macrofauna en vogels). De vissen kunnen schuilen, paaien en overwinteren tussen de waterplanten. Ook voor de macrofauna zorgen de waterplanten voor meer variatie in hun leefgebied."