Op dit moment wordt in het beheersgebied van Hoogheemraadschap Delfland een onderzoek verricht naar de visstand. “We doen veel om de waterkwaliteit en de visstand te verbeteren. Deze monitoring helpt ons om te begrijpen of de maatregelen effectief zijn.”
Sinds 2006 monitort Delfland de visstand. “Dat doen we ieder jaar en elke drie jaar herhalen we de monitoring in dezelfde watergangen”, zegt Marcel Belt, hoogheemraad van Delfland. “Zo komen we te weten welke vissen er zijn, om hoeveel vissen het gaat en hoe groot ze zijn. Dat vertelt ons hoe effectief de maatregelen zijn die we nemen om het water schoon, gezond en levend te maken. Dat is voor ons de essentie. We monitoren dus niet alleen om te weten hoeveel glasaal er bijvoorbeeld in onze wateren zwemt. Het is input voor ons beleid.”
Door de aandacht voor de waterkwaliteit is er in Delflands gebied sprake van een gestage groei van de visstand. Om die groei te versnellen, investeerde Delfland de afgelopen jaren flink in maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren en de onderwaternatuur te versterken. “We hebben maatregelen genomen op natuurgebied. Zo hebben we fors geïnvesteerd in vispassages en in een samenhangend netwerk van waternatuur, onder andere met natuurvriendelijke oevers.”
Ook werkt Delfland volgens Belt aan het natuurlijk maken van het watersysteem door emissies van nitraat en fosfaat naar het water tegen te gaan. Belt: “Verder pakken we samen met de gemeenten de overstorten aan. Van deze maatregelen gaan we de vruchten plukken, maar het duurt wel even voor de resultaten van die inspanningen ook in de vismonitoring terug te zien is. Overigens zie je al wel dat bijvoorbeeld het aantal glasalen groeit. Dat is een hoopvol signaal.”
Bij eerdere monitoringsronden bleek dat de wateren van Delfland onderling variëren in waterkwaliteit. In het beheersgebied, dat de land- en glastuinbouwgebieden Westland en Oostland omvat, belanden er nog altijd gewasbeschermingsmiddelen in de watergangen. “Samen met onze partners in de land- en tuinbouw werken we er hard aan om ervoor te zorgen dat er geen gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen meer in het water terechtkomen.”
Dit najaar legt Delfland de nieuwe afspraken en aanpak vast om in 2027 te kunnen voldoen aan de Kaderrichtlijn Water. “Het afsprakenpakket dat er dan ligt, moet ervoor zorgen dat we aan die eisen voldoen. Alleen woorden en mooie intenties zijn niet genoeg. Er zijn wel echte acties nodig en ik hoop dat die ook echt volgen.”