In het kader van de Dutch Design Week, die vanaf 17 oktober plaats zal vinden, heeft waterschap De Dommel aan creatief ontwerpbureau Studio 1 op 1 gevraagd om de toekomstige rol van het waterschap in tijden van klimaatverandering te onderzoeken. Het ontwerpbureau zet creatieve middelen in om – op basis van wetenschappelijk onderzoek – prikkelende toekomstscenario’s te ontwikkelen.
Dit Design Research Project is een uitvloeisel van een al langer lopende samenwerking tussen waterschap De Dommel en het lectoraat 'Places and Traces' van de Design Academy Eindhoven. Voor Studio 1:1 is het niet nieuw om in opdracht van instellingen en overheden, die actief zijn in de publieke ruimte, te werken. De resultaten van het onderzoek zullen gepresenteerd worden tijdens de Dutch Design Week, die vanaf 17 oktober wordt gehouden.
Ambities toetsen
“Wat wij vaak doen is het toetsen van ambities. Dit doen we voor waterschappen, maar ook bijvoorbeeld voor gemeenten en woningbouwcorporaties,” vertelt Lucas Zoutendijk van Studio 1:1. Stel dat een woningcorporatie een bepaalde locatie wil vergroenen. De ontwerpstudio onderzoekt dan niet alleen wat vergroening op die specifieke locatie kan betekenen, maar zoekt ook de grenzen van het takenpakket op. “Design Research, eigenlijk in het verlengde van het bekendere Design Thinking, biedt de ruimte aan gedachte-experimenten en kan organisaties helpen om eens op een andere manier naar zichzelf en hun rol te kijken.”
Serieuze basis
Voor Waterschap De Dommel onderzoekt Studio 1:1 de toekomstige rol van het waterschap in tijden van klimaatverandering. Dit gebeurt door het uitwerken van verschillende scenario’s van klimaatverandering. Zoutendijk: “De basis is wetenschappelijk. We gebruiken serieuze bronnen. Maar dan gaan we verder, bijvoorbeeld door de huidige voorspellingen met factor 1,5 of 2 te verergeren.”
Toekomstige rol waterschap
Vervolgens stellen Zoutendijk en zijn collega’s de vraag wat die extremere toekomstvisies voor gevolgen zouden hebben voor het landschap, de biodiversiteit, de landbouw, de stad en daarmee de rol van het waterschap. “Ga je bij waterschappen bijvoorbeeld nieuwe soorten banen krijgen? Hebben ze behoefte aan andere kleding of andere machines? Maar je kunt ook denken aan inhoudelijke vragen met een beetje ander antwoord. Als je de infiltratiecapaciteit van de bodem wilt vergroten, welke rol speelt de worm dan in de toekomst van het waterschap? Door het stellen van dit soort vragen, kunnen we misschien een beetje prikkelen en aanzetten tot nadenken.”
Meer informatie
Dutch Design Week