Het veiligstellen van de toekomstige drinkwatervoorziening moet onderdeel zijn van een bredere watertransitie, gericht op een klimaatrobuust systeem dat de toekomstige waterbeschikbaarheid en waterkwaliteit verzekert. Dat is volgens Vewin de rode draad in de ‘opbrengsten’ van de drie dialoogtafels die de afgelopen maand gehouden zijn.
Die opbrengsten zijn deze week, bij het Commissiedebat Water, overhandigd aan Tweede Kamerlid Laura Bromet (GroenLinks). Daarin zegde minister Mark Harbers toe met Vewin en Vitens te gaan praten over de beschikbaarheid van voldoende bronnen voor drinkwater in Oost-Nederland.
De vereniging van drinkwaterbedrijven Vewin rolde de afgelopen maand een blauwe loper uit om, in de aanloop naar het Commissiedebat, aandacht te vragen voor de toekomst van ons drinkwater. Op 11 mei ging minister Harbers daarover als eerste aan een blauwe tafel met basisschoolleerlingen in gesprek.
Daarna maakte de tafel een reis door het land. In drie regio’s (Noord-Oost, West en Zuid) spraken de directeuren van de drinkwaterbedrijven met stakeholders over de uitdagingen die in die regio hoog op de agenda staan. Dat gebeurde aan de hand van de thema's waterkwaliteit, waterbeschikbaarheid en leveringszekerheid.
Bewustwording
"Soms waren de problemen hetzelfde, maar soms ook heel verschillend", zegt woordvoerder Patricia van der Linden van Vewin. "In Amsterdam bijvoorbeeld heeft Waternet in droge perioden veel minder last van pieken in het watergebruik dan in regio’s waar veel tuinen zijn die gesproeid worden. Maar overal geldt: we moeten het samen doen."
Met de campagne wilde Vewin de bewustwording vergroten. De beschikbaarheid en kwaliteit van de bronnen van ons drinkwater staan meer en meer onder druk, zo roept de vereniging al jaren. Voor 2030 moeten vrijwel alle drinkwaterbedrijven hun productiecapaciteit vergroten.
Ze doen hun best om dit voor elkaar te krijgen, maar moeten daartoe ook in staat gesteld worden, verklaart Van der Linden. "Bijvoorbeeld met vergunningen die ook daadwerkelijk gebruikt mogen worden."
Woningbouw
Aan de dialoogtafel Noord-Oost, waar het onder andere ging over woningbouw, pleitte Vitens-directeur Jelle Hannema voor een robuust, klimaatbestendig watersysteem. "We moeten er samen voor zorgen dat de groei afvlakt."
Voor directeur-bestuurder Elze Klinkhammer van woningcorporatie Accolade, die ook aan tafel zat, was het gesprek een eye-opener. Ze was verrast door de uitnodiging, bekende ze. "Want ik kon het eigenlijk helemaal niet relateren aan de wereld van de huurders. En ook in onze organisatie merkte ik dat drinkwater helemaal geen interessant onderwerp werd gevonden."
Aan de dialoogtafel West ging het onder andere over de watertransitie, waarvoor we de handen veel minder makkelijk op elkaar krijgen dan voor de energietransitie. De dialoogtafel Zuid tot slot boog zich over een aantal inspirerende voorbeelden uit buurland België, waar die urgentie veel meer wordt gevoeld.
LEES OOK
Verslagen en video’s van de dialoogtafels