secundair logo knw 1

Cameraman Mette van der Linden maakt opnamen van Krishna Mohan Rao voor de online leeromgeving van WHI

Het digitale project in Ghana om operators op locatie te helpen om zuiveringsinstallaties adequaat te onderhouden, slaat goed aan. Dat stelt initiatiefnemer Delta Learning in Water. De methode wordt nu ook in Nederland toegepast, zegt Ronald Wielinga.

In Ghana is het digitale ondersteuningsproject onderdeel van het initiatief om de lokale bevolking van gezond drinkwater te voorzien met eenvoudige en robuuste zuiveringsinstallaties. Het Nederlandse bedrijf Dutch Water Partners plaatst 85 installaties in opdracht van Water Health International (WHI), een private organisatie die de ambitie heeft om in 2020 in totaal honderd miljoen mensen te voorzien van schoon drinkwater via decentrale zuiveringsinstallaties.

Een belangrijke uitdaging is om lokaal operators en technici op te leiden die de installaties onderhouden. Er is voor gekozen om een digitale leeromgeving, Performance Support, op te zetten. Die is in april van vorig jaar opgeleverd. Na een kwaliteitscontrole is het systeem sindsdien in de praktijk getest.

Veertien modules
Ronald WielingaIn de digitale leeromgeving krijgen de gebruikers eerst een basiscursus watertechnologie. Die bestaat uit veertien modules van elk vijf tot tien minuten, waarin de basisbegrippen en werkwijze van watertechnologie worden uitgelegd. “Denk daarbij aan de werking van een membraan of UV-desinfectie,” vertelt Ronald Wielinga van DLIW (zie foto).

Na de basistheorie (afgerond met toets en certificaat) volgt de praktijk. Daarin worden de operators in het veld ondersteund met online video’s (essentials) waarin te zien is hoe specifieke onderhoudshandelingen moeten worden uitgevoerd. Wielinga: “Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van een CIP-reiniging (Cleaning in Place) van een membraaninstallatie. Een complexe handeling die slechts enkele malen per jaar uitgevoerd wordt.”

Prematuur
Volgens Wielinga zijn de eerste uitkomsten van de pilot in Ghana positief. Hij houdt wel een slag om de arm. “De resultaten zijn nog prematuur. We meten het komende jaar nog door.” De installaties werken beter tegen lagere kosten, claimt Wielinga. Omdat de operators direct online toegang hebben tot kennis, worden storingen sneller verholpen. “Voor de leverancier heeft dit tot gevolg dat er minder reiskosten gemaakt hoeft te worden.”   

De pilotgroep bestaat uit tien mensen, zegt Wielinga. “Maar we rollen het uit naar alle installaties. Het gaat voor WHI straks om een ongeveer 125 tot 150 personen.”

Follow-up in Nederland
Het project in Ghana heeft inmiddels geleid tot een follow-up in Nederland, vertelt Wielinga. De partner is Dyka, producent van kunststof leidingsystemen en onder meer riool- en waternetwerken. “Samen met Dyka ontwikkelen we momenteel opleidingen voor installateurs die gebruik maken van hun producten. In Nederland zijn dat er ongeveer 5.000. Ook dit wordt geleidelijk ingevoerd natuurlijk.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.